matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiaz rownanie wielomianowe
snikers:
a) x
2
(x−5)=x
2
b) x(3−2x)=(3−2x)
2
c) (x−4)
2
(2x−7)=(x−4)
3
(2x−7)
16 wrz 20:02
Ajtek:
a) x
2
(x−5)=x
2
x
2
(x−5)−x
2
=0 x
2
[(x−5)−1)=0 x
2
(x−6)=0 x=0 lub x=6 Pozostałe podobnie
.
16 wrz 20:20