całka oznaczona
Gawi: oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi y=x2 i y=3x pomocy

14 lut 20:07
Bogdan:

parabola y = x
2, prosta y = 3x
Pole P = ∫
03 (3x − x
2) dx = ...
14 lut 20:23
Godzio:
| | 3x2 | | x3 | | 27 | | 27 | | 1 | | 1 | |
30∫(3x − x2)dx = [ |
| − |
| ]|30 = |
| − |
| = 27( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
=
14 lut 20:24
dero2005:
oblicz punkt przecięcia krzywych
oblicz ∫3xdx od 0 do punktu przecięcia
oblicz ∫x2dx od 0 do punktu przecięcia
odejmij jedną od drugiej
14 lut 20:25
Gawi: dzięki wielkie ale jak obliczyć te punkty przecięcia bo z tym mam problem zawsze a resztę to
już ogarniam
14 lut 20:29
Godzio:
3x = x
2 i wyznacz z tego rozwiązania
14 lut 20:31
Gawi: aha taki wałek dzięki wielkie teraz już będę wiedział
14 lut 20:33
Mateusz: Punkty wspólne wyznaczysz rozwiązując układ równan:
{y=x2
{y=3x
14 lut 20:33
Mateusz:
Godzio mnie uprzedził
14 lut 20:33
jpk1722: y=x2 i y=−x3 +3x
16 wrz 10:26
Timek: oblicz pole obszaru między krzywymi y=−x2+3x+1, y=x2−4x−5
20 sie 11:59
Yulia: ∫sin (x+1)dx
14 sty 14:32
sacf:

αβδcs
14 sty 14:37
Natalka: Oblicz pole obszaru ograniczonego:
parabolą 4y=8x−x2 i prostą 4y=x+6
1 gru 14:27
janek191:

6
P = ∫ [ 2 x − 0,25 x
2) −( 0,25 x + 1,5)] dx =
1
1 gru 15:44