Ortocentrum w trójkącie równoramiennym
Pomocy :c: Ramię ostrokątnego trójkąta równoramiennego ma długość b, zaś podstawa ma długość a. Wyznacz
odległość ortocentrum trójkąta od jego podstawy.
Mógłby ktoś mnie naprowadzić na trop, jak rozwiązać to zadanie?
16 wrz 14:50
Bogdan:
najpierw podaj, co to jest ortocentrum
16 wrz 14:54
pigor: ...

ortocentrum to punkt przecięcia się wysokości Δ .
16 wrz 15:07
Bogdan:
no tak, ale odpowiedź miał udzielić pytający
16 wrz 15:10
Bogdan:
Po wykonaniu rysunku trzeba dostrzec trójkąty podobne.
16 wrz 15:10
pigor: ... np. tak : niech CD wysokość względem AB trójkąta równoramiennego ABC
o danych bokach b,a,b , punkt O − ortocentrum ΔABC i
|OD|=x=? − szukana odległość,
to z podobieństwa ΔADC ∼ ΔOAB (3∡−ty równe) i tw. Pitagorasa w ΔADC :
| | x | | 12a | |
|
| = |
| i CD2= b2−(12a)2 ⇔ |
| | 12a | | |CD| | |
| | 4b2−a2 | |
⇔ |CD| x= 14a2 i CD2= |
| ⇔ |
| | 4 | |
| | a2 | | a4 | | 4b2−a2 | | a4 | |
⇔ |CD|= |
| i |
| = |
| / * 4 ⇒ |
| = 4b2−a2 ⇔ |
| | 4x | | 16x2 | | 4 | | 4x2 | |
⇔ 4x
2(4b
2−a
2)= a
4 i x>0 ⇔ 2x (
√4b2−a2= a
2 ⇒
| | a2 | |
⇒ x= |OD|= |
| − szukana odległość . ...  |
| | 2√4b2−a2 | |
16 wrz 15:32
pomocy :c: Przepraszam, nie było mnie. Oczywiście wiem, ze ortocentrum to punkt przecięcia się wysokości.
I rzeczywiście widać tam było sporo tych trójkątów podobnych, tak wiele, że człowiek się w
pewnym momencie zapętlał i nie wiedział dalej co robić. Bardzo wam dziękuję za pomoc
16 wrz 18:24
olp: Ramię ostrokątnego trójkąta równoramiennego ma długość 5.
A sinus między ramionami tego trójkąta jest równy 45. Pole tego trójkąta jest równe?
21 mar 12:32
21 mar 15:39