zadanie fizyka
Fizyk: Wiem że już było ale proszę o rozwiązanie: chcę sprawdzić czy mam dobrze: Fobos (księżyc Marsa)
przyciąga pewne ciało siłą, której wartość jest o 152N mniejsza od
wartości siły, jaką przyciąga je Mars. Oblicz masę tego ciała oraz wartość siły przyciągania
na Fobosie. Przyjmij, że gM/gF=2*10(do 3), a wartość przyspieszenia grawitacyjnego na
powierzchni Marsa jest równa 3,8 m/s2
16 wrz 18:19
Janusz: Dla porządku:
M
M − masa Marsa,
M
F − masa Fobosa,
M
p − masa "pewnego ciała",
F
M−F − wartość siły przyciągania Mars−Fobos,
F
F−p − wartość siły przyciągania Fobos−"pewne ciało",
F
M−p − wartość siły przyciągania Mars−"pewne ciało",
G − stała grawitacji,
R − odległość (
MF − Mars−Fobos,
Fp − Fobos−"pewne ciało",
Mp − Mars−"pewne ciało".
| | G*M1*M2 | | G*M | |
F= |
| i g= |
| |
| | R2 | | R2 | |
Z zadania wynika, że
F
M−p − 152 N = F
F−p oraz
| gM | | m | |
| =2*103, i gM= 3,8 |
| , |
| gF | | s2 | |
| | 3,8 | | m | |
zatem: gF= |
| =1,9*10−3 |
| |
| | 2*103 | | s2 | |
| | G*MM*MF | | G*MM | | m | |
FMF= |
| a skoro |
| =gM= 3,8 |
| |
| | R2MF | | R2MF | | s2 | |
to F
MF=3,8*M
F i
| | G*MF*Mp | |
FFp= |
| i skoro |
| | R2Fp | |
| | G*MF | | m | |
|
| =gF=1,9*10−3 |
| to FFp=1,9*10−3*MF |
| | R2Fp | | s2 | |
| | G*MM*Mp | |
FMp= |
| to FMp=3,8*Mp |
| | R2Mp | |
Zatem:
3,8*M
p − 152 = 1,9*10
−3*M
p
M
p(3,8 −1,9*10
−3)=152
F
Fp=g
F*M
p=1,9*10
−3 *40,02≈0,076N
Odp. Masa "pewnego ciała" wynosi ok.40 kg, a wartość siły przyciągania na Fobosie ≈ 0,076 N.
20 wrz 16:05
Janusz:
Dla porządku:
m
M − masa Marsa,
m
F − masa Fobosa,
m
p − masa "pewnego ciała",
F
F−p − wartość siły przyciągania Fobos−"pewne ciało",
F
M−p − wartość siły przyciągania Mars−"pewne ciało",
Z zadania wynika, że:
FM−p − 152 N = FF−p
oraz
| gM | | m | |
| = 2*103 i gM= 3,8 |
| |
| gF | | s2 | |
zatem:
| | 3,8 | | m | |
gF= |
| =1,9*10−3 |
| |
| | 2*103 | | s2 | |
a skoro
F=g*m to:
F
M−p=g
M*m
p=3,8*m
p
i
F
F−p=g
F*m
p=1,9*10
−3*m
p
Zatem: z równania:
FM−p − 152 N = FF−p
3,8*m
p − 152 = 1,9*10
−3*m
p
m
p(3,8 −1,9*10
−3)=152
| | 152 | | 152 | | 152 | |
mp= |
| = |
| = |
| ≈40,02 kg |
| | 3,8 −1,9*10−3 | | 3,8−0,0019 | | 3,7981 | |
F
Fp=g
F*m
p=1,9*10
−3 *40,02≈0,076N
Odp. Masa "pewnego ciała" wynosi ok.40 kg, a wartość siły przyciągania na Fobosie ≈ 0,076 N.
23 wrz 18:48
Janusz: Ten drugi sposób jest właściwy i poprawny.
23 wrz 18:50
Kacper: Dzięki ziomuś, ratujesz mi w tym momencie dupę!
28 wrz 13:47