pomocy
Zielony: najmniejszym pierwiastkiem rownania x3+2x=3x2 jest?
13 kwi 21:15
Maciuś: x3−3x2+2x=0⇔x(x2−3x+2) chyba dalej dasz rade
13 kwi 21:18
aga: wiec najpierw wszystkie czynniki na jedna strone przyrownaj do zera, nastepnie x przed nawias
i
otrzymasz x(x2−3x+2)=0 z czego wyliczasz delte i masz x=0; x=1; x=2. wiec najmniejszy
pierwiastek to x=0
13 kwi 21:20
Zielony: nie dam rady:(
13 kwi 21:20
Maciuś: policz delte tj Δ=b2−4ac gdzie a to wspolczynnik przy x2 w tym przypadku =1 b wpolczynnik
przy x ,c wyraz wolny w tym przypadku =2. zauwaz ze jak wstawisz pod x 0 to ten x ktory
zamieni sie w zero ⇔ tak to bedize wygladalo 0(02−3x+2) bedzie rown zero rozwuaz funckje
kwadratawa w nawiasie i sprawdz czy jest jakis mniejszy pierwiastek tj ujemny jak bedizesz
mial problemy pisz postaram ci sie to jakos przystepnie wyjasnic
13 kwi 21:21
13 kwi 21:22
Zielony: maciuś czy aga dobrze powiedziała?
13 kwi 21:24
Maciuś: oboje napisalismy to samo
13 kwi 21:27
aga: dobrze dobrze, czasami mi sie zdarza
13 kwi 21:28
Zielony: dzieki Wam bardzo
13 kwi 21:29
wisnia: (2x+3)2=(x+3)(x−3)+3x2
16 wrz 17:48
wisnia: poooooooooooooooooooomocy !
polecenie: rozwiaz rownanie

rownanie jest wyzej
16 wrz 17:49
16 wrz 17:51
wisnia: x2−2x=x2−72
a teraz ?
16 wrz 17:56
Piotr:
źle
16 wrz 17:58
wisnia: :(
kurwa ... to jak ?
mam takich zadan pełno i nie daje rady
16 wrz 17:59
wisnia: x=36 ?
16 wrz 17:59
Piotr:
bez przeklinania !
pokaz jak robisz np (2x+3)2= ?
16 wrz 18:01
wisnia: 2x2+9 = ?
16 wrz 18:03
wisnia: 2x+3 podzieic na 2
x=1.5
16 wrz 18:04
wisnia: i przepraszam za kur...
16 wrz 18:06
Piotr:
wszystko źle ! przeciez dalem link ze wzorami !
(2x+3)2= 4x2+2*2x*3+9= 4x2+12x+9
16 wrz 18:06
wisnia: (x−3)2=(x+9)(x−9)
a tu x=36 ?
16 wrz 18:09
Piotr:
sorry ale nie wiem o co Ci chodzi...
16 wrz 18:10
wisnia: (x−3)2=(x+9)(x−9)
mam takie rownanie i nie wiem jak sie za nie zabrac niby zrobiłam ale nie wiem czy dobrze
16 wrz 18:12
Piotr:
źle. rozwiaze Ci je :
x2−6x+9= x2−81
x2−x2−6x= −81−9
−6x=−90 // : (−6)
x=15
16 wrz 18:15
asdf: (a − b)2 = a2 − 2ab + b2, skorzystaj z tego wzoru
16 wrz 18:15
wisnia: staraz se korzystac z tego wzory
16 wrz 18:17
Piotr:
to Ci chyba nie wychodzi
16 wrz 18:18
wisnia: jak widac
16 wrz 18:20
wisnia: dobra ide liczyc na dwór

dzieki za pomoc bo tumok jestem
16 wrz 18:23