Potęgi
Kuba: Oblicz wartość wyrażenia, nie używaj kalkulatora.
√1132−1122 +
√892−802
Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Zadania, które robię oparte są o prawa działań na potęgach,
ale na lekcji został pokazany jeden przykład

, takie życie. Próbowałem jakoś cześć wspólną
wyciągać, ale coś się potem mi komplikuje. Czekam na pomoc, z góry dziękuje!
4 wrz 13:55
Gustlik: √1132−1122+√892−802=
=√(113−112)(113+112)+√(89−80)(89+80)=
=√1*225+√9*169=15+3*13=15+39=54
4 wrz 14:46
Kuba: bardzo, bardzo dziękuję !

po prostu wzory, jeszcze raz dzięki za pomoc
4 wrz 14:51
wera: pomóżcie rozwiązać:
√6662+8882
6 wrz 13:59
Bogdan:
Zauważ, że 666 = 6*111 oraz 888 = 8*111
6 wrz 14:16
wera: no tak : > dziękuję za pomoc
6 wrz 14:20
wera: liczbę x przedstaw w postaci aw, gdzie a jest liczbą naturalną, natomiast w jest liczbą
wymierną:
x= 81−2/3
6 wrz 15:07
wera: liczbę x przedstaw w postaci aw, gdzie a jest liczbą naturalną, natomiast w jest liczbą
wymierną: x=
81−2/3 x √12 : 3√72
6 wrz 15:09
Godzio:
81 = 3p => p = ...
(am)n = am * n
skorzystaj z tego
6 wrz 15:10
wera: próbuje i nic. może jeszcze jakies wskazówki?
6 wrz 15:36
6 wrz 15:38
wera: dziękuję ; > teraz już wiem ; )
6 wrz 15:47
kula: p1472*62+147*82
25 paź 19:35
kula: √1472*62+1472*82
25 paź 19:36
xxprincessexx: −3/x2−4 + 2/x2−4x+4=
29 sty 01:48
xxprincessexx: −3u{x2
29 sty 01:54
Magda: √1472*62+1472*8
a to jak zrobić?
29 lis 16:43
Kinia: Proszę o rozwiązanie.
Oblicz wartość wyrażenia:
(x+3)2−(x−3)2−12 dla x=√2+1
13 gru 21:36
10 wrz 16:34
Aga: proszę o pomocc !
10 wrz 16:35
10 wrz 16:39
Aga: Dziękuję
10 wrz 17:11
Mateuszek:
11 wrz 13:15
Marcin: | | 1 | | 1 | |
( |
| − |
| )−12 = 2 |
| | 2√5 − 2 | | 2√5 +2 | |
11 wrz 16:40
Marcin: Wie ktoś jak to zrobić?
11 wrz 16:42
Marcin: Wie ktoś jak to zrobić?
11 wrz 16:42
Krzysiek: sprowadź do wspólnego mianownika
a w mianowniku zauważ wzór skróconego mnożenia
11 wrz 16:43
Marcin: Dzięki
11 wrz 16:49
Schirru: 3√16 * (0.125)−12
16 wrz 21:14
Schirru: ten minus jest dla całego pierwiastka
16 wrz 21:24
marika: (−3 1/2)3*(−3 3/4):3−(1/3)2=
23 wrz 19:59
ja: Ale dlaczego w tym przykladzie
√1132−1122 +
√892−802 jest dalej ten
√1*225 itd bo nie
wiem skąd bierze się wgl to * 225 ,*169 i ten wynik dlaczego 54
2 wrz 15:50
2 wrz 15:55
Adamm: 3 od dołu
2 wrz 15:55
Adamm: *góry
2 wrz 15:55
Janek191:
a2 − b2 = (a − b)*(a + b)
więc
1132 − 1122 = ( 113 − 112)*(112 + 113) = 1*225 = 225 √225 = 15
2 wrz 17:07
Janek191:
892 − 802 = ( 89 − 80)*(89 + 80) = 9*169
więc
√9*169 = √9*√169 = 3*13 = 39
oraz
15 + 39 = 54
2 wrz 17:09