zadania na potęgach
007: Czy może ktoś pomóc w tych zadaniach?
1.Która z liczb jest większa:
5
6 + 2
12 czy 5
12 − 2
24
2.Oblicz x, jeśli:
| | √48−√32 | |
a) x= |
| |
| | (4√3 + 4√2)(4√3−4√2) | |
| | x | |
b)4−0,25 − 2 0,5= |
| w tym ułamku to |
| | 4{−0,25} + (2√2) 13 | |
{−0,25} i {1/3} są to potęgi
| | x + 5,5 | |
c) |
| (4 + √2)= U{(3√3−3√2)(3√9 + 3√6 + 3√4)} : { 823 − |
| | 14 | |
2
12}
16 wrz 12:41
007: w tym 1. to jest 56 + 212 czy 512 − 224
16 wrz 12:42
007: czy chociaż ktoś może nakierować mnie co na co pozamieniać
16 wrz 14:04
PW: Odp. do 1)
512 − 224 = (56)2 − (512)2 = (56 − 212)(56+212) = (56 − 46)(56+212) >
56+212,
gdyż liczba w pierwszym nawiasie jest większa od 1 (to nietrudno udowodnić), a więc
512 − 224 >56+212.
16 wrz 14:04
007: dzięki wielkie
gdyby ktoś oprócz mnie jeszcze szukał to znalazłem do 2. a) Na forum było już to zadanie tutaj
56786
16 wrz 15:25