oblicz x, jeśli:
zaraz matura!: Witam. Taki oto przykładzik− dochodzę do pewnego momentu i dalej ani rusz

Pomocy!
Wynik ma wyjśc 4.
| | √48 − (√32 | |
x= |
| |
| | (4√3 + 4√2)(4√3 − 4√2) | |
14 wrz 18:53
hmmm: najpierw w mianowniku trzeba wzór skróonego mnozenia zrobic
14 wrz 18:55
zaraz matura!: no to już zrobiłem:
14 wrz 19:00
Kejt: no a teraz pozbyć się niewymierności z mianownika..
14 wrz 19:02
Piter: Taka podpowiedź:
√48=√16*3=4√3
√32=√16*2=4√2
14 wrz 19:02
zaraz matura!: Piter dzięki, do tego też sam doszedłem

Kejt, czyli tak?
| bla bla bla | | √3 + √2 | |
| * |
| |
| bla bla bla | | √3 + √2 | |
14 wrz 19:06
zaraz matura!: KEJT Dzięki wielkie wyszło dobrze

!
Panowie dziękuję wszystkim za pomoc!
14 wrz 19:07
Kejt: tak.
14 wrz 19:07
Piter: Po co się męczyć

?
Wyciągnij 4 przed nawias w liczniku, to w mianowniku i liczniku zostaną te same czynniki czyli
√3−
√2...
14 wrz 19:07
Kejt: ej. nie jestem panem..
14 wrz 19:08
zaraz matura!: zaraz dam 2gi przykład bo ciężko dzisiaj idzie a jutro kartkówka...
14 wrz 19:11
Bogdan:
| √48 − √32 | | 4√3 − 4√2 | |
| = |
| = |
| ( 4√3 + 4√2)( 4√3 − 4√2) | | √3 − √2 | |
14 wrz 20:44
patt: a gdzie macie potęgi?
5 wrz 21:10
jeb: jakie potęgi poebało cie suko
16 lis 15:05
penur:
10 wrz 23:59