wyznacz asymptoty wykresu funkcji
Łukasz: Witam, proszę o pomoc w wykonaniu poniższego zadania.
Dana jest funkcja f(x)=(2x+3)/(x+4).
Wyznacz asymptoty wykresu funkcji.
16 wrz 11:12
loitzl9006: | 2x+3 | | 2x+8−5 | | 2(x+4)−5 | | 5 | |
| = |
| = |
| = 2 − |
| |
| x+4 | | x+4 | | x+4 | | x+4 | |
| | 5 | |
z tej postaci f(x) = 2 − |
| umiesz odczytać asymptoty? |
| | x+4 | |
16 wrz 11:14
Alkain:
D: x≠−4
asymptoty −4 i 2
16 wrz 11:16
Łukasz: Wszystko zrozumiałe, dzięki Wam wielkie
16 wrz 11:21
NOE: (2X2−1)/(X2−9)
2X2(X+1)
28 wrz 11:18