Dwie styczne do okręgu w układzie współrzędnych. Znajdz wzór stycznej
BigMax:

Okrąg przedstawiony na rysunku jest styczny do osi OX w punkcie ( 2,0), a prosta k
przechodzi przez punkt A = ( −6,0) i jest styczna do okręgu w punkcie B. Znajdź równanie
stycznej k wiedząc że punkt A znajduje się w odległości 6
√2 od środka okręgu?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Obliczyłem równanie prostej zawierającej odcinek BC, ale teraz nie mam pomysłu na to by
wmiare prosty sposób znaleźć punkt B by obliczyć tą prostą. Proszę o własne przemyślenia
co do tego zadania. Z góry dziękuje
Ps. Punkt B nie leży na osi OY. Tak mi się narysowało. Na rysunku w książce B jest
delikatnie po prawej stronie osi OY
15 kwi 00:05
Basia:
S − środek okręgu
S(2,ys)
AS = 6√2
z tego wyliczysz ys
mając ys możesz napisać równanie okręgu
masz już pr.BC
czyli układ równań
15 kwi 00:12
Basia: albo symetria osiowa względem pr.AS, ale tego w szkole chyba teraz nie ma
(bo B i C są symetryczne względem AS)
15 kwi 00:19
Bogdan:
Punkty A i B są punktami wspólnymi okręgu narysowanego i okręgu o środku A
i promieniu równym 6√2, czyli okręgu (x + 6)2 + y2 = 72
15 kwi 00:20
Bogdan:
Poprawka, nie punkty A i B, a punkty B i C
15 kwi 00:21
aga: S ma współczesne (2,3), podstawiamy do równania y = ax+b punkt A(−6,0) i wychodzi ax+y+6a=0,
potem liczymy : w wartości bezwzględnej(2a+3−6a) podzielić przez pod pierwiastkiem: a do
kwadratu + 1 a to wszystko sie równa 2 pierwiastki z 2, i wychodzi nam a=0 i a= 4pierwiastki z
2 a końcowe równanie to y= 4pierwiastki z 2−7y+24pierwiastki z 2.
16 wrz 20:23