równainie
monika: rozwiąż równanie
6x
7−4x
5+2x
6=4x
6−8x
5
6x
7−4x
5+2x
6−4x
6+8x
5=0
6x
7+4x
5−2x
6=0
to rozumiem ale co dalej wiem że trzeba to zrobić tak
2x
5(3x
2+2−x)=0
i przyrównujemy do zera i tak dalej ale CZEMU BIERZEMY 2x
5 A NIE CO INNEGO co będe musiała dać
np w innym przykładnie ?


16 wrz 20:30
Piotr:
najwyzsza potege i liczbe przy okazji
16 wrz 20:32
monika: najwyższą czy najniższą?
16 wrz 20:33
Piotr:
najwyzsza potege i najwieksza liczbe
16 wrz 20:35
monika: ale gdybym najwyższą brała to było by 6x
7 prawda?

a najniższa jest 2
5 
kurcze już sama nie wiem
16 wrz 20:45
monika: tzn 2x5
16 wrz 20:45
monika: powiedz mi jeszcze jeśli możesz kiedy wiem jak rozwiązuje nierówność że ramiona paraboli mają
być na dół a kiedy do góry ? na co mam patrzeć ?
16 wrz 20:49
Piotr:
źle sie wyrazilem. najwyzsza 'wspolna' potege.
np x8+x3= x3(x5+1)
16 wrz 20:50
16 wrz 20:52
16 wrz 20:55
Piotr:
to super
16 wrz 20:56