Rozwiąż równanie :( Proszę ślicznie o pomoc i dziękuje ;-)
agggg: 93x+2 * 510x+4 = 153x+2 * 252x
17 wrz 19:54
MQ: Ja bym to najpierw uprościł:
podzielił obie strony przez 33x+2
i podzielił obie strony przez 510x
17 wrz 20:00
Eta:
dzielimy tak:
| 93x+2 | | 252x | |
| = |
| |
| 153x+2 | | 510x+4 | |
| | 3 | |
( |
| )3x+2= 5−6x−4 =5−2(3x+2) |
| | 5 | |
to 3x+2=0 ⇒ x=.......
17 wrz 20:06
agggg: dzięki wielkie
17 wrz 20:09
Eta:
17 wrz 20:13
karolina: a czy tak można dzielić?
30 paź 18:29
Kaja: można
30 paź 18:30