trapez
iga: jeśli krótsza podstawa i ramiona trapezu równoramiennego maja równe długości i kat między
przekątna trapezu i dłuższą podstawą ma miarę 24 stopnie to kat rozwarty trapezu ma miarę
15 gru 16:58
ICSP: 132
15 gru 17:02
iga: a jak to rozwiązałeś
15 gru 17:10
iga: 180−48=132
15 gru 17:12
ICSP: a + β = 180o
β − ka rozwarty trapezu
α − kąt miedzy przekątna a ramieniem.
2α + β = 180o
oraz dodatkowo :
α + 24o + β = 180o ⇔ α + β = 180o − 24o
2α + β = 180o ⇔ a + 180o − 24o = 180o ⇔ α = 24o
2α + β = 180o ⇔ 48o + β = 180o ⇔ β = 180o − 48o
niestety nie mogę zrobić rysunku ponieważ coś mi komputer dzisiaj odmawia posłuszeństwa. Stary
już jest i troszkę nie wyrabia.
15 gru 17:15
wac:
17 wrz 16:35