halina: problem z zadaniem

Podaj wzór i dziedzinę funkcji y=V(x) opisującej objętość prostopadłościanu
przedstawionego na rysunku. Dla jakiej wartości x objętość tego prostopadłościanu jest
równa 12? (bok a=x+4, bok b=x-1, h=x)
8 paź 20:45
Kinga: V=a*b*c
V= (x+4)*(x-1)*x=(x2-x+4x-4)*x=x3+3x2-4x
skoro jest to funkcja bedaca V protopadloscianu to V nie moze byc liczba ujemna
wiec dziedzina moga byc liczby od <-4, +∞)
bo dla np juz x=-5
bedziemy miec V(-5)=(-5+4)(-5-1)*(-5)=-1*(-6)*(-5)=-30
drugie pytanko
trzeba rozwiazac rownanie
x3+3x2-4x=12
x3+3x2-4x-12=0
wiec grupujemy
x2(x+3) -4(x+3)=0
(x+3)(x2 -4)=0
(x+3)(x+2)(x-2)=0
i mamy x+3=0 lub x+2=0 lubx-2=0
stąd roziwązzaniem są :
x=-3, lub x=-2,llub x=2 wszytskie naleza do Dziedziny
wiec wszystkie sa roziwązaniem
pozdro
8 paź 21:27
Dominika : ): A właśnie,że nie,ponieważ D funkcji= (1,∞),zatem jest tylko 1 rozwiązanie x=2,stąd V wyniesie
12 koniec kropka.
17 wrz 16:56