Rozwiąż
Noxer: Rozwiąż równanie: x4+4x3−18x2−12x+9=0
15 wrz 22:51
sushi_gg6397228:
jakies własne propozycje?
15 wrz 23:16
Gustlik: x
4+4x
3−18x
2−12x+9=0
Schemat Hornera:
"Kandydaci" na pierwiastek:
+−1, +−3, +−9
1 4 −18 −12 9
1 1 5 −13 −25 −16
−1 1 3 −21 9 0
x=−1 jest pierwiastkiem
Mamy: (x+1)(x
3+3x
2−21x+9)=0
Jeszcze raz Horner; odpada 1, bo wiadomo, że nie jest pierwiastkiem:
Liczby, które nie są pierwiastkami − "odpadły" w pierwszym Hornerze możemy w drugim Hornerze
odrzucić, bo wiadomo, że nie są one pierwiastkami wielomianu. Ta "dyskwalifikacja kandydatów
na pierwiastki" przypomina dyskwalifikację sportowców na zawodach − zawodnik, który odpadł w
pierwszej rundzie nie przechodzi do drugiej. U nas taką "zdyskwalifikowaną" liczbą jest 1.
1 3 −21 9
−1 1 2 −23 32
3 1 6 −3 0
x=3 jest pierwiastkiem
Mamy:
(x+1)(x−3)(x
2+6x−3)=0
Δ=48,
√Δ=4
√3
x
2=−3+2
√3
Odp:
x=−1 v x=3 v x=−3−2
√3 v x=−3+2
√3
15 wrz 23:29
Eta:
W(−1)=....
15 wrz 23:29
pigor: ... np. tak : szybko znajdujesz, że W{−1)=0 i wtedy dobierasz "w pamięci" w pary
współczynniki tak , aby po wyłączeniu wyszło w nawiasach (x+1), np. tak :
x4+x3 +3x3+3x2 −21x2−21x +9x+9= 0 ⇔ x
3(x+1) +3x
2(x+1) −21x(x+1) +9(x+1)= 0 ⇔
⇔
x= −1 lub x
3+3x
2−21x+9= 0 i Q(3)=0 to analogicznie dobierasz w pary np. tak : ⇒
⇒ x
3−3x
2 +6x
2−18x −3x+9= 0 ⇔ [x
2(x−3) +6x(x−3) −3(x−3)= 0 ⇔
⇔ (x−3)(x
2+6x−3)= 0 ⇔
x=3 lub x
2+6x−3= 0 ⇒ x
2+6x+9 −12= 0 ⇔ (x+3)
2=12 ⇔
⇔ |x+3|=2
√3 ⇔
x= −3±2√3 odp.
x∊{−1,3,−3−2√3, −3+2√3} . ...
15 wrz 23:30
Eta:
Teraz czekam na długi "komentarz" ......
15 wrz 23:31
Piotr:
ale bedzie riposta
15 wrz 23:32
Gustlik: Pigor, owszem w domu można się tak bawić, aby ćwiczyć mózg. Ale wyobraź sobie, że
Noxer będzie pisał maturę rozszerzoną z matmy, a tam czasu na zabawę w grupowanie nie
pasujących do siebie współczynników nie ma. Metoda dobra i ciekawa, ale tylko wtedy, gdy mamy
dużo czasu. Dlatego ja osobiście zachęcam do zapoznania się ze
schematem Hornera, bo w
przypadku takich wielomianów jest szybszy od grupowania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html , a tutaj moje wyjaśnienie tej
metody:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1401 . Zwłaszcza, że Horner szybko znajduje pierwiastki bez wstawiania za x i
potęgowania i jednocześnie dzieli − mamy dwa w jednym − znaleziony pierwiastek i podzielony
wielomian.
Pozdrawiam
15 wrz 23:37
Vizer: Leżę
15 wrz 23:49
Eta:
15 wrz 23:50
Noxer: A jak znaleźć tych "kandydatów"? −1 jeszcze łatwo sprawdzić, ale co zresztą?
16 wrz 15:09
Gustlik: Noxer: "Kandydatów" szuksza z twierdzenie o pierwiastkach całkowitych i wymiernych
wielomianu :
https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html .
Potem tych "kandydatów" podstawiasz do schematu Hornera do pierwszej kolumny i 2 wiersza − pod
tym pustym zakreskowanym polem, tam gdzie w "moim" przykładzie jest
2 i liczysz schemat
Hornera tak długo, aż reszta (liczba w 2 wierszu na końcu tabelki, tam gdzie
−7) wyjrdzie
0.
16 wrz 22:03
16 wrz 22:04
Gustlik:

Robisz Hornera tak długo, aż trafisz na pierwiastek, czyli gdy reszta wyjdzie
0.
Rozrysuje Ci Twój przykład:
1 4 −18 −12 9
1 1 5 −13 −25 −16
−1 1 3 −21 9 0
Na rysunku zamieściłem tylko pierwszy i drugi wiersz, z tym trzecim myślę, że sobie poradzisz,
tylko to przeanalizuj. Możesz zrobić sobie nową tabelkę podstawiając
−1 tam, fzie na
rysunku jest
1, albo przedłużyć tę tabelkę i zrobić Hornera dla
−1, a skreślić drugi
wiersz, żeby się nie myliło.
Te czerwone
x−y pod łukami na rysunku oznaczają
mnożenie, a
fioletowe strzałki
oznaczają
dodawanie, zresztą są oznaczone jako
+.
x=
−1 jest pierwiastkiem, bo reszta wchodzi
0.
Otrzymujesz:
(x−
(−1))
(x3+3x2−21x+9)=0
(x
+1)
(x3+3x2−21x+9)=0
I ten wielomian z "zielonego" nawiasu rozkładasz znów Hornerem, otrzymasz funkcję kwadratową i
potem z delty.
16 wrz 22:28
Bogdan:
Szukając kandydatów trafimy na x = −1 oraz x = 3. Możemy więc zapisać równanie
w postaci: (x + 1)(x − 3)(x2 + ax + b) = 0
Po wymnożeniu i uporządkowaniu otrzymujemy:
x4 + (a − 2)x3 + (−2a + b − 3)x2 + (−3a − 2b)x − 3b = 0
Porównując współczynniki mamy:
a − 2 = 4 ⇒ a = 6 oraz −3b = 9 ⇒ b = −3
Wystarczy teraz rozwiązać równanie: x2 + 6x − 3 = 0
Można również wykonać dzielenie wielomianów:
(x4 + 4x3 − 18x2 − 12x + 9) : (x2 − 2x − 3) = x2 + 6x − 3
16 wrz 22:43
Noxer: Zrozumiałem. Dziękuje wszystkim
17 wrz 15:42