betii: log4(x+3) − log4(x−1)=2 − log48
21 mar 16:31
betii: w tym ostatnim mialo byc log48 a nie log48 tak dla sprostowania
21 mar 16:33
kasia: log4(x+3)−2=log4(x−!)−log48
16 wrz 15:48
Sokoov: Ja bym to zrobił tak:
4log4(x+3) − 4log4(x−1)= 42 − 4log48
x+3 − (x−1) = 42 − 8
....
Dalej już powinnaś zrobić
16 wrz 15:53
kasia: log(x−3)−log(2−x)=log(x2−4)
Dzięki za to wcześniejsze już zrozumiałam
16 wrz 17:24
Sokoov: To na tej samej zasadzie jak poprzednie, tyle że teraz podstawą potęgi będzie 10.
16 wrz 22:16
Gustlik: log
4(x+3) − log
4(x−1)=2 − log
48
Dziedzina:
1) x+3>0 ⇒ x>−3
2) x−1>0 ⇒ x>1
czyli D=(1, +
∞)
Trzeba z 2 (po prawej stronie równania) zrobić log
4(z czegoś) wzorem a=log
bb
a, czyli
2=log
44
2=log
416, żeby w całym równaniu miec logarytmy o takich samych podstawach i potem je
opuścić.
log
4(x+3) − log
4(x−1)=log
416 − log
48
Korzystam ze wzorów
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html :
x+3=2x−2
x−2x=−2−3
−x=−5 /:(−1)
Odp: x=5 ∊ D.
16 wrz 23:08