udowodnienie
Paula :): Wykaż, że odcinek łączący środki ramion trapezu jest równoległy do jego podstaw, a jego
długośc jest średnią arytmetyczną długości podstaw trapezu.
Proszę o pomoc w tym zadaniu, najlepiej z rysunkiem, gdyż sama nie potrafię tego za bardzo
zrobic ..
9 wrz 14:24
Paulaaa: to trzeba zrobic za pomocą wektorów ..
9 wrz 14:42
tim: Wektorami?
9 wrz 15:15
Paula :): wie ktos jak to zrobic?
9 wrz 16:00
Eta:
Najprościej tak jak podpowiada Tim

za chwilę podam inny sposób
9 wrz 16:01
Paula :): a jak to wektorem zrobic?
9 wrz 16:05
Paula :): pomoze ktos
9 wrz 16:36
Eta:
Pomogę za godz. , bo muszę teraz wyjść
9 wrz 16:40
Paula :): droga Eto, czy wróciłaś już ? : >
9 wrz 17:53
Eta:
Tak jestem , pomagam , rysuję więc troszkę potrwa, cierpliwości
9 wrz 18:35
Eta:

Załozenie:
→ →
AB I I DC i IAEI=IEDI i IBFI = IFCI
Teza:
i EF I I AB I I DC
Dowód:
korzystając z sumy wektorów mamy :
→ → → →
EF = ED + DC + CF
i → → → →
EF = EA + AB + BF dodając stronami otrzymamy:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2*EF = ED + EA +DC + AB + CF + BF ( pisz wszędzie strzałki ( bo mi nie wygodnie

ponieważ : wektory ED i EA oraz BF i CF
są przeciwne więc ED = − EA i BF = − CF ( pisz strazałki

to otrzymasz
2EF = ED − ED +DC + AB + CF − CF= AD + DC
| | IABI + IDCI | |
więc I EFI= |
| −−− to średnia arytm długości podstaw
|
| | 2 | |
teraz z załozenia mamy ,że :
AB I I DC , więc wektor sumy jest też równoległy do EF
zatem EF I I AB I I DC
c.n. o.
PS: pamiętaj o pisaniu strzałek nad wektorami
9 wrz 19:02
Eta:
To jeden ze sposobów ( jest jeszcze inny .... podawać ?
9 wrz 19:03
Paula :): ee.. myślę, że to wystarczy. potrzebuję teraz trochę czasu na analizę. ewentualne pytania zadam
za chwilkę ; )
dziękuję bardzo!
9 wrz 19:07
Eta: 
ok
9 wrz 19:15
Bogdan:
| | a − b | | h | | a − b | |
Z podobieństwa trójkątów: GBC i KFC: |
| = |
| ⇒ x = |
| |
| | x | | | | 2 | |
| | a − b | | 2b + a − b | | a + b | |
|EF| = b + x = b + |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9 wrz 19:20
Eta:

Można też tak

ΔBFG przystaje do ΔDFC z cechy ( k,b,k)
bo kąty ma ją równe miary i IBFI = IFCI
EF łaczy środki boków ΔAGD
| | a +b | |
więc IEFI = 12*IAGI= |
|
|
| | 2 | |
oraz EF I I AB
c.b.d.o.
9 wrz 19:51
Bogdan:
9 wrz 20:09
Eta:
He,he.... pierwszy raz taki
ładny rysunek mi wyszedł,
10 wrz 00:42
AROB: Gratuluję,
Eta, jest śliczny! Dobranoc na dziś. Odpocznij wreszcie.
10 wrz 01:00
kapitan47: dlaczego z :
"EF łaczy środki boków ΔAGD
a +b
więc IEFI = 12*IAGI=
2
oraz EF I I AB "
wynika równoległość
17 wrz 20:06
Eta:
ΔAGD ~ ΔEFD w skali k=2
| | 1 | | a+b | |
to |EF|= |
| |AG| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
17 wrz 20:11
osas: tez tak mysle
8 lut 13:08