wzór funkcji
Marysia: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=2
x, a następnie naszkicuj wykres funkcji g, wiedząc że
g(x)=f(−x) − 4
naszkicowałam f(x) i g(x) ale nie wiem jak rozwiązać dalej
dlatego proszę o pomoc

a) Napisz wzór funkcji g
b) oblicz ( nie odczytaj!) współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji g i osi OY
c) sprawdź, czy liczba (−2) jest miejscem zerowym funkcji g
d) odczytaj z wykresu zbiór wszystkich argumentów, dla których funkcja g przyjmuje wartości
ujemne
9 mar 17:07
;): a)g(x)=2−x−4
b)20−4=−3 punkt wspolny z OY
c)22−4=0 4−4=0 wiec liczba −2 jest miejscem zerowym
musisz zobaczyc dla jakich x g(x) przyjmuje ujemne y
9 mar 17:12
ablikexe: a)
f(x) = 2
x
f(−x) = 2
−x
g(x) = f(−x)−4
g(x) = 2
−x−4
b) na osi OY x=0, czyli punkt wspólny to (0; g(0) ). g(0)=2
0−4=1−4=3, czyli współrzędne punktu
to (0;−3).
c) g(−2)=2
2−4=4−4=0 => TAK
d) odczytaj
9 mar 17:13
Marysia: dziękuje bardzo
9 mar 17:22
xxx: narysuj f odbij symetrycznie wzgledem osi oy i przesun o 4jednostki w dół
9 mar 19:41
17 wrz 16:14
aaa: wlasnie nie wiem jak narysowac to symetrycznie wzgledem osi oy
17 wrz 16:17
Mila:

f(−x)−4 −Czerwony wykres: wzór y=2
−x−4
17 wrz 16:30
aaa: wielkie dzieki
17 wrz 17:07
JUla: f(x)=x2−6x+8
6 sty 12:32