PROblem
TOmek: Nie chodzi mi o odpowiedzi(bo je mam), lecz sposob w jaki dojść do roziwiazania

1. Czy równość a!*b!=(a+b)! jest prawdziwa dla
a) a=2
222, b=4
111
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2.Liczba całkowita dodatnia n jest jest dzielnikiem liczby 2
30*3
30. Czy stąd wynika ,ze
liczba n
2 jest dzielnikiem liczby
a) 4
100
b) 9
60
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3.Czy podana liczba przy dzieleniu przez 7 daje resztę 1
a) 2
5025
b) 2
4013
Pozdrawiam
17 wrz 12:52
Vizer: 1. a = b
17 wrz 12:54
TOmek: do tego pierwszego zadnia są jeszcze takie podpunkty.
c) a= 2666, b=8222
d) a=2111, b=3222
17 wrz 12:57
Patronus: 1)
L = a!*b* = 2222!*4111! = 2222!*(22)111! = 2*2222!
P = (2222 + 4111)! = (2222+2222)! = 2*2222! = L
17 wrz 13:04
Trivial:
3.
25025 mod 7 = 25025 mod (7+1) mod 7 = 21 mod 7 = 2.
24013 mod 7 = 24013 mod 8 mod 7 = 25 mod 7 = 32 mod 7 = 4
17 wrz 13:10
Trivial:
2. n | 230*330, czy stąd wynika, że n2 | 4100?
Weźmy n = 3. Bez problemu zauważamy, że 3 | 230330. Czy 9 | 4100?
4100 mod 9 = 4100 mod 10 mod 9 = 40 mod 9 = 1.
Nie dzieli.
17 wrz 13:35
Trivial:
Podobnie dla 960.
Weźmy n = 2, mamy 2 | 230*330, ale czy 4 | 960 ?
960 mod 4 = 960 mod 5 mod 4 = 90 mod 4 = 1
Nie dzieli.
17 wrz 13:39
TOmek: tylko co to znaczy to mod, bo pierwszy raz sie z tym spotykam?
17 wrz 13:43
Trivial:
a mod n = reszta z dzielenia liczby a przez n.
17 wrz 13:45
Trivial:
Ah... Pomyliłem się... Wszędzie.

Wcale nie jest tak, że a
n mod m = a
n mod (m+1) mod m, to był wymysł mojej wyobraźni.
17 wrz 14:21
AC:
Patronusie jakim cudem
n! *n! = (2n)!
masz dla n=4
4! * 4! =24 *24 = 576
a
8! =40320
17 wrz 14:22
Patronus: Ups, faktycznie za łatwo mi to przeszło
17 wrz 14:27
AC:
Z MTF 26 == 1 mod 7
Czyli
rozpisujemy
25025 = (26)837 * 23
stąd
25025 == 8 == 1 mod 7
17 wrz 14:41
AC:
a drugie:
4013= 4008 +5 = 6*668 +5
24013 = (26)668 * 25
stąd
24013 == 32 == 4 mod 7
17 wrz 14:50
TOmek: dziekuje Wszystkim za pomoc
17 wrz 17:08