Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach:
xxx: Podaj wartości współczynników m i n, dla których proste o równaniach:
mx−3y+2=0 i 2x−y+n=0
a) są równoległe
b) są prostopadłe
c) pokrywają się
d) przecinają się
Prosze bardzo o pomoc
17 wrz 17:43
Piotr:
a1*a2= −1 prostopadle
a1=a2 rownolegle
c) maja ten sam wzor
d) a1 ≠ a2
17 wrz 17:48
xxx:
Piotr a zrobisz mi chociaz jeden przyklad

? prosze prosze prosze
17 wrz 17:50
pigor: ...a w związku z jakim tematem (działem, paragrafem) masz to zadanie

pytam, bo można to
na 2−3 sposoby zrobić, np. np. tak jak wyżej , lub wyznacznikami , lub stosunkami
współczynników. ...
17 wrz 18:07
xxx: no tak jak wyzej, z tych wzorow
17 wrz 18:24
pigor: ... w tym sposobie podanym wyżej nie ma mowy nic o wyrazie wolnym b prostej y=ax+b , dlatego
nie jest on najlepszy w twoim przypadku , ale przekształcę ci dane równania prostych do
postaci kierunkowej :
mx+2=3y /:3 i 2x+n=y ⇔ y=
m3x+
23 i y=2x+n , gdzie
a1=m3 i
a2=2 − współczynniki o których masz u kolegi powyżej
i teraz dalej spróbuj sam i napisz co ci wychodzi , to zapewne ktoś ci dalej pomoże .
17 wrz 18:36
xxx: a czemu a2=2 , a nie 2/3
17 wrz 18:41