Graniastosłupy - ostrosłupy
Lady: Janek ma model graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 20 cm, w którym krawędzi
podstawy ma 10 cm, i chce zbudować model ostrosłupa prawidłowego o takiej samej podstawie i
takiej samej wysokości. Aby narysować siatkę, musi znać długość krawędzi bocznej ostrosłupa.
Oblicz tę długość.
4 sty 16:42
anton869: Masz ta:
H=20 a=10
d=a
√2 więc d=10
√5 a że przekątne w kwadracie dzielą sie na połowy dlatego połowa przekątnej
teraz stosujesz tw. pitagorasa aby wyliczyć krawedz H
2+d
12=e
2)krawedz boczna wiec masz
20
2+(5
√22)=e
2 więc 450=e
2 wiec e=
√450 wiec e=
√225*
√2 wiec e=15
√2
Odp Krawędz tego ostrosłupa praw. czw. wynosi 15
√2 cm − mozesz zaokrąglic ale to zabawa w
smie nie potrzebna
4 sty 16:55