Porownaj podane liczby:
Ewa: Porównaj podane liczby:
a) √46 i √7
b)2√65 i 24
28 wrz 16:30
Mateusz: Aby porównać dwie liczby rzeczywiste a i b mozna zbadac ich roznicę
a−b=0 <=> a =b
a−b<0 <=> a<b
a−b>0 <=> a>b
28 wrz 16:39
Ewa: dzięki
28 wrz 16:48
Mateusz: Podam przykład zeby sie ewentualnie rozjasniło bo moze nie od razu rozumiesz o co chodzi
| | √3−3 | | √3−2 | |
mamy porownac np liczby |
| oraz |
| badam roznicę tych ze liczb
|
| | 3 | | 3 | |
| √3−3 | | √3−2 | | √3−3−(√3−2) | | √3−3−√3−2 | | 1 | |
| − |
| = |
| = |
| = − |
| jak widac |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | √3−3 | | √3−2 | |
jest liczbą mniejsza od zera a zatem |
| − |
| <0 a więc |
| | 3 | | 3 | |
28 wrz 16:56
Mateusz: | | √3−3−√3+2 | |
poprawiam mały błąd po zlikwidowaniu nawiasu otrzymam |
| a nie −2 |
| | 3 | |
28 wrz 16:58
Paulina: cxvvfgf
16 wrz 20:48
Mila:
Jeśli masz dodatnie liczby, to możesz porównać ich kwadraty
1) √46 i √7 /2
46>7 to √46>√7
2)
)2√65 i 24 =16 /2
4*65 i 256
260 i 256⇒
2√65 > 24
16 wrz 22:18
Gustlik: p[46} > √7, bo 46>7, jeżeli mamy dwa pierwiastki tego samego stopnia, to na oko widać, który
większy, większy będzie ten, który ma większą liczbę podpierwiastkową. Tak samo √3>√2,
√18>√15 itd...
Natomiast w tym drugim przykładzie można podnieść obie liczby do kwadratu i porównać.
16 wrz 22:57