matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 2096,
2095
,
2094
,
2093
,
2092
,
2091
,
2090
,
2089
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
slg:
Każdy z czterech okręgów przechodzi przez trzy wierzchołki danego równoległoboku. Obicz pole czworokąta, którego wiechołkami są srodki okregów, jeśli stosunek boków równoległoboku wynosi
4
Matematyk :
Znajdź rzut prostopadły punktu (5,2,1) na prostą x=y=z
10
Olek:
Mam do obliczenia taką całkę:
4
mat:
Zm. losowa X~N(3; 2.5). a) P(X=2)
5
nowa:
Wiedząc, że x=
√
3
+
√
2
oblicz wartość wyrażenia:
1
Filip:
Blok lodu o masie 50 𝑘𝑔 ześlizguje się z równi o długości 1.5 𝑚 i wysokości 1 𝑚. Mężczyzna pcha ten
24
|||:
Niech a, b, c>0 rzeczywiste. Istnieje nieskończenie wiele liczb całkowitych x, y które spełniają nierówność a
x
>cb
y
jeśli:
3
hmm:
hej czy ktoś mi pomoze z punktacja na agh bo nie wiem czy to ja jestem debilem czy te kalkulatory przeliczajace punkty na uczelnie
19
Eta:
Ktoś pomyślał liczbę trzycyfrową
4
ukasz:
1.Korzystając z prawa Biotta – Savarta oblicz wartość indukcji pola magnetycznego wewnątrz
1
Marcinq:
[C++]
4
Hejj:
Sześcian S2 jest obrazem sześcianu S1 w jednokładnościaci o skali 3. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
34
Linijka:
a,b,c€R takie że ab/(a+b)+bc/(b+c)+ca/(c+a)=−9 oraz bc/(a+b)+ca/(b+c)+ab/(c+a)=10. Oblicz b/(a+b)+c/(b+c)+a/(c+a)
1
matematyk:
Witam, mam do zbadania zbieżność punktową i jednostajną szeregu:
1
Σ
n
2
x
2
3
dymass:
Wykaż że dla każdej liczby naturalnej n, liczba postaci 2
6n+1
+ 9
n+1
jest podzielna przez 11. kto pomoże
nie moge przebrnąć przez dowód
10
anoonn:
Jaka jest najmniejsza możliwa suma cyfr kwadratu liczby złożonej nieparzystej?
6
Ash:
Wyznacz te wartości k, dla których nierównosć (x
2
+2)(x
2
−k)+2k+1>0 jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej x.
2
Oliwka:
Umie ktoś może niemiecki tylko dopasowac bo tego akurat niewiem Zad. Dopasuj wyrazy do zdania 1 i 2.
1
ehhhh:
liczba sposobów jakimi można rozmieścić 6 identycznych kul w 5 ponumerowanych pudełkach tak aby żadne pudełko nie pozostało puste, jest równa:
9
procent:
Bateria z 10 % naladowala sie do 60 %. O ile procent wzrosl poziom naladowania baterii?
2
Oki oki:
http://www.zaliczaj.pl/zadanie/526708/prosilbym-pilnie-o-rozwiazanie-tych-zadan-z-elektromagnetyzmu-i-dualizmu/
2
Ania:
Pomoże ktoś rozwiazać mi równanie różniczkowe postaci t
2
*s'=2ts−3. Wychodzi mi wynik s=c(x)t. Ale licząc dalej zacinam się na równaniu t
3
c'(x)−3c(x)=−3. Co dalej zrobić?
8
slipknot96:
Zbadaj monotoniczność funkcji.
9
Joly:
Rozwiąż równanie y'+9y=(7−x
2
)e
−x
1
Kaśka:
Obliczyć strumień wektora F= [xy,yz,xz] przez powierzchnię czworościanu pkt (0,0,0), (1,0,0) , (0,1,0) (0,0,1) zorientowana na zewnątrz.
4
Olek:
Obliczyć całeczkę nieoznaczoną:
1
banok:
Zmienna losowa ξ posiada rozkład wykładniczy oraz Dξ = 1/2. Jest jest wzór dla gęstości rozkładu tej zmiennej
2
k:
Lekkoatletka wykonała serię skoków w dal. Najczęsciej 17 razy uzyskała wynik w granicach 7,0 − 7,5 trzynascie skokow lekkoatletki mialo dlugosc w przedziale 7,5−8. Dominata skokow w dal tej
0
Chudini:
Witam, jak poprawnie rozwiązać to równanie różniczkowe? Mam już rozwiązanie ogólne i nie mam pojęcia jak sparametryzować argumenty
6
Zygzak:
Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = 2x³− 3x²+5, jeśli współczynnik kierunkowy tej stycznej jest równy 12.
3
Xvartis:
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(3,7,2) i równoległej do wektorów [4,1,2] i [5,3,1].
7
Eta:
Oblicz (nie wymnażając)
1
Andrzej:
Wykaz korzystając z własności funkcji ciągłych że równanie (cos2piX)/3=(1/3)
x
ma w przedziale
5
asd:
Liczby 1, 2 ... 7 ustawiono losowo w ciąg. Jakie jest prawdopodobieństwo, że 3 występuje przed 4. Jeśli wiadomo,
85
salamandra:
No to pochwalcie się wynikami "mniej więcej" maturzyści. Mi wyszło około 80%. Zrobiłem źle zadanie z ostrosłupem, nie będę się nawet chwalił co ja tam zrobiłem, dowodu geometrycznego
6
Miki:
Lim
x−−>7
(
|3−5x|
|7−x|
)=
|−32|
0
+
=+
∞
14
MalWas:
Potrzebuje treści zadania i jego rozwiązanie jakiegoś zadania dowodowego z zagadnień NWD, NWW.
15
albi:
Cztery osoby oddały swoje okrycia do szatni. Niestety numerki pomieszały się, w wyniku czego przy odbiorze każdy dostanie jakieś ubranie, ale niekoniecznie swoje.
0
Arvenox:
Wyznacz w przestrzeni wektorowej V=R
5
wektorowe rozwiązania parametryczne równania postaci: x
1
−3x
2
+3x
3
−x
4
=15
0
Arvenox:
Witam, mam problem z następującym zadaniem:
2
Linijka:
a,b,c€R takie że ac/(a+c)+bc/(b+c)+ca/(c+a)=−9 oraz bc/(a+b)+ca/(b+c)+ab/(c+a)=10. Oblicz b/(a+b)+c/(b+c)+a/(c+a)
0
unlucky_student:
Mógłby ktoś wytłumaczyć?
17
ICSP:
Czy teraz przypadkiem nie trwa matura rozszerzona?
1
Mateusz:
∞
2
Xvartis:
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P i równoległej do płaszczyzny.
19
Olek:
Całkowanie przez podstawianie
10
Jakub:
Tutaj można głosować, jaki kolor nicka zarezerwowanego jest najbardziej odpowiedni.
8
benidorm:
W trapezie ABCD o podstawach AB oraz CD, kąt BAD jest prosty oraz AB = 6, CD = 3, AD = 4. Niech E, G, H będą odpowiednio środkami okregów opisanych na trójkatch ABC, ACD, ABD. Oblicz
16
Martwa:
Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego a) czworokątnego o krawędzi podstawy 4 i wysokosci 8
12
Kinga:
Wiem, że nie tutaj Ale może ktoś zna odpowiedz... ,,Jak dokonujemy oceny organoleptycznej półproduktów, na co
4
Xvartis:
Dla jakich wartości parametrów a i b płaszczyzna x+by−z+2=0 przechodzi przez punkty P(3,−2,−1) i Q(1,0,2).
1
babilon:
Oblicz odległość między punktami: L1= x−1/3, y−1/1, z+3/−1
4
Jankes:
Oblicz obszar zbieżnosci oraz sume dla z =
√
2
e
π/4
5
moniaa:
Dla jakich parametrów m równanie |x
2
− 10m + 15| = m−3 ma: a. dwa rozwiazania
1
Kaśka:
Mam całkę krzywoliniową po brzegu zbioru: y=x
3
, y=1, x=−1. Jak to sparametryzować? Coś takiego x=t, y=t
3
, gdzie t∊<−1,1>
1
d13b2:
Czy te zbiory są równoliczne?
0
Whale:
Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do powierzchni f(x,y) = ln(2+x
2
* y − y
2
)
2
HGH:
Czy mamy tutaj kogoś z Politechniki Poznańskiej? Mam kilka pytań.
1
M.B:
Jak wygląda macierz przekształcenia T: V→V? Czy jest to macierz jednostkowa, czy macierz zawierająca skalary λ (wartości własne
2
pomocy:
Witam, zostało mi ostatnie zadanie z pochodnymi z listy lecz nie jestem do końca pewny jak się do tego zabrać. Może ktoś pomóc?
1
stek:
W pewnej firmie wylosowano 20 komputerów i otrzymano następujące dane o liczbie napraw od chwili zakupu:
3
nick:
Rozrysuj sily dzialajace na ciala. Wyznacz przyspieszenie z jakim poruszaja sie cierzarki o masach.
8
pietrek kogucik:
długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o r = 1 wyznacz długość boków trójkąta
2
styropian999:
Proszę o pomoc
4
01:
a) Ile liczb czterocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach można utworzyć wykorzystując tylko cyfry ze zbioru {0,2,5,8}?
0
babilon:
Obliczyć odległość prostej l=x−1/2=y+2/−1=z/1 od płaszczyzny π=2y+2z − 5=0 sprawdzając wcześniej ich wzajemne położenie.
0
babilon:
1. Wyznaczyć punkty przecięcia prostej l=x−1/2=y+2/4=z−5/1 z płaszczyznami układu współrzędnych ( x=0, y=0, z=0 ).
4
Bartosz:
Witam, patrzyłem na definicję w wiki, ale jednak nie rozumiem. Co to jest funkcja interpolacyjna?
3
babilon:
Oblicz odległość między punktami: L1= x−1/3, y−1/1, z+3/−1
0
babilon:
Zbadać, czy proste mają punkt wspólny: L1=x−1/1=y+2/−1=z/3
5
pietrek kogucik:
Nie wiem czy dobrze zrobiłem mógłby mi ktoś powiedzieć czy dobrze?
1
e:
lin{(4, 3, 1, 1),(2, 0, 1, 2),(5, 5, 2, 1),(1, 1, 2, 4),(7, 6, 5, 4)}.
1
adek243:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy. Otrzymany przekrój jest nachylony do podstawy pod kątem α.Oblicz pole P przekroju, wiedząc, że
1
kozak123:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy. Otrzymany przekrój jest nachylony do podstawy pod kątem α.Oblicz pole P przekroju, wiedząc, że
1
Xvartis:
Mam pytanie do tego równania różniczkowego
1
ziomek243:
Sześcian o krawędzi 1 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy. Kąt nachylenia otrzymanego przekroju do podstawy wynosi α .
2
stud:
Znajdź punkty nieciągłości funkcji f(x, y) = x
2
− y
2
dla x ≥ y
2
dorka123:
Proszę o pomoc!
2n
3
−2
n
+1
lim
n
→
∞
=
6n!−n
3
3
RRJ:
Dla cechy ξ z rozkładem N(m, 25) mamy próbkę o liczebności n = 25. Wyznacz przedział ufności dla wartości m ze współczynnikiem ufności 0.99 jeśli wiadomo, że
1
Xvartis:
Rozwiąż równanie Bernoulliego y′=xy
4
−y
0
Przep:
Dana jest funkcja f(x)=x
2
+bx+c. Pokaż że jeśli f(x)=x ma dwa różne rozwiązania oraz b
2
−2b−3≥4c to rówanie f[f(x)] =0 ma cztery różne rozwiazania.
8
Nakamoto:
Uzupełnij tablę, podaj skale prawdopodobieństwa ostrosłupów. Zdjęcie zadania −
https://imgur.com/a/19j5TGf
2
Linijka:
a,b,c€R takie że ac/(a+b)+bc/(b+c)+ca/(c+a)=−9 oraz bc/(a+b)+ca/(b+c)+ab/(c+a)=10. Oblicz b/(a+b)+c/(b+c)+a/(c+a)
1
w17:
Kto pomoze z tym? https://forum.zadania.info/download/file.php?id=8591&mode=view
6
izobe:
hej mam problem z jednym zadaniem Waga dorosłego ludzkiego mózgu ma rozkład normalny ze średnią 1.3 kg i odchyleniem
6
Adam:
Witam. Mam wieli problem z tymi zadaniami z kombinatoryki . Nie było mnie na trzech lekcjach i nic nie
1
smola:
Urządzenie złożone z dwóch bloków pracuje w ten sposób, że najpierw włączony jest pierwszy blok, a w chwili awarii tego bloku włącza się drugi blok. Czas bezawaryjnej pracy bloków są
1
smola:
Do magazynu są dostarczane produkty z dwóch automatów. Stosunek ilościowy produkcji pierwszego do drugiego automatu wynosi 2:3. Pierwszy automat wytwarza 45% produktów w I gatunku, a drugi
1
smola:
Obliczyć prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednej piątki przy dwóch rzutach kostką do gry pod warunkiem, że suma wyrzuconych liczb oczek jest większa od 9.
4
blek:
Proszę o pomoc z dwoma zadaniami bo brakuje mi pomysłu. 1.Tarcza na strzelnicy ma kształt koła o promieniu 3r, gdzie r jest dowolną liczbą. Strzał
1
smola:
7% wiadomości przesyłanych drogą elektroniczną dociera do odbiorcy bez błędów. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze spośród 300 wysłanych wiadomości 195 będzie przesłanych poprawnie?
7
01:
Należy określić wartość logiczną wyrażeń: a) (∃t∊N) (t
2
+t=0 ∧ t < t
2
)
11
Agaa:
Znajdź ekstrema lokalne funkcji i zbadaj jej monotoniczność:
1
Hubert:
Treść zadania brzmi obliczyć pochodne, mógłby ktoś mnie nakierować jak zacząć takowe zadanie? Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
1
armik:
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC , w którym |AB|=|BC|=a oraz |∡ BAC| = α . Krawędź boczna AS jest nachylona do podstawy pod kątem α oraz krawędzie
4
Alicja:
W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 20 cm, a środkowa poprowadzona na przeciwprostokątną ma długość 12,5 cm. Oblicz:
2
Kaśka:
Wiadomo że w dużym zapasie rezystorów znajduje się 20% wadliwych. Jeśli wylosowano 5 rezystorów określ prawdopodobieństwo, że
3
pati:
W spółdzielni mieszkaniowej wszystkie mieszkania mają powierzchnię od 42 do 60 m2. Dominują mieszkania o powierzchni z przedziału [48,54] m2.
1
pati:
Grupa studentów zdawała test, z którego można było zdobyć 0−30 punktów. Wiadomo, że 80% studentów uzyskało liczbę punktów z przedziału [10,20] oraz 25% studentów
6
K:
Mam pytanie odnośnie rozwiązania:
7
esper:
:::rysunek::: Oblicz pole kwadratu
2
Ta:
Proszę o pomoc z tym zadankiem.
2
K:
Sprawdź, czy podany ciąg jest monotoniczny:
2
kasia:
dz/dt = 4t − 4tz, czy to równanie jest równaniem o zmiennych rozdzielonych? dz/dt = 4t(1−z)
4
Anka:
Potrzebuję dowodów dwóch twierdzeń z analizy funkcjonalnej. Mogą być jakieś linki w których jest dowód albo chociaż jakaś podpowiedź jak je zrobić.
8
noone:
Witam, zaczęliśmy pochodne lecz mam problem z tym zadaniem. Mógłby ktoś rozpisać w jak najprostszy sposób jak zabrać się za rozwiązanie tego? Wiem, że trzeba korzystać z właściwości
10
Nakamoto:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania i wytłumaczenie. Promienie podstaw dwóch walców oraz ich wysokości są równe odpowiednio r1, h1, r2, h2 . Sprawdź czy te walce są podobne. Prosze o
2
Richie Sniper:
Podstawy trapezu mają długości 16 i 12, a wysokość trapezu ma długość 9,6. Znajdź odległości punktu przecięcia się przwdłużeń ramion boków nierównoległych tego trapezu od obu podstaw.
1
Kaśka:
Może wie ktoś jak udowodnić że odwzorowanie z przestrzeni topologicznej na przestrzeń ilorazową jest ciągłe. f:X→X/
~
. Czy jeżeli funkcja jest surjekcją to jest ciągła?
6
bienias:
Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x)=x/(1+x
2
), przyjmuje najmniejszą wartość równą −
1
2
, a największą
1
2
7
z_bis:
Ile będzie wynosiła druga pochodna z
2
całki podwójne:
oblicz całkę podwójną xy
2
dxdy na D: x
2
+y
2
+y=0 przechodze na zmienne biegunowe podstawiajac x=rcosa i y =rsina
2
Xvartis:
Pomoże ktoś z tym równaniem różniczkowym?
2
Jacek:
Mam obliczyc 13
−1
mod 7 jesli wyniik to x:
1
Xvartis:
Czy funkcja f(x,y) = y
2
+ |x−1| ma pochodną cząstkową względem y w punkcie (1,0) ? Odpowiedź uzasadnij
63
Zielony:
Zadanie 49. Strona 213 Technikum/Liceum zakres Podstawowy. Rozwiąż podane nierówności:
1
l123l:
Dana jest funkcja f(x)=|cos x|+|cos2x|+|cos3x|+ ... +|cos nx|. n(n∊N)>2
13
Szkolniak:
Narysuj w układzie współrzędnych zbiór: S={(x,y) : log
x
|y−2|>log
|y−2|
x}.
39
TłumokMatematyczny:
Dobry wieczór, zacięłam się i nie wiem co dalej... https://imgur.com/gallery/MAZlRMB
4
Kusy:
Podać definicję iloczynu wektorowego dwóch wektorów. Obliczyć |c|, jeżeli c = a x b oraz |a| = 2,
5
Jacek:
Rozwiazac w liczbach naturalnych uklad równan: x + y = 95 ∧ NWD(x, y) = 12
6
Patryk:
Ma pytanie, pisząc rozszerzenie zdałem sobie sprawę z jednej rzeczy..... na podstawie w zadaniach otwartych nie wpisałem odpowiedzi w miejsce kropek na samym dole pod każdym
33
fil:
Co za trywial
2
prawdop:
Dany jest zbiór X o liczności k, k>1. Ze zbioru wszystkich podzbiorów tego zbioru losujemy kolejno 2 razy ze zwracaniem dwa podzbiory A oraz B. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
0
Kabel23:
Dany jest trójkąt ABC w którym zachodi zależność miedy polem a promieniamu okregów wpisanego i opisanego
0
cytrynk:
(1+1/n)
n
2
+n
Oblicz lim n→
∞
(
*n!)
n
n+1/2
6
pizdus:
Ciągi potrzebuję na jutro a nie potrafię
24
całka:
Oblicz całke
x
∫
dx
(
√
e
x
+(x+2)
2
67
ICSP:
Arkusz z rozszerzoną maturą jest już dostępny
https://static.cke.gov.pl/EGZAMIN_MATURALNY/2020/FORMULA_OD_2015/1514_cdkau7h3a_matematyka/MMA-R1_1P-202.pdf
48
Matfiz:
Tych liczb siedmiocyfrowych ile wam wyszło? Mi 12960 a pole ostrosłupa ponad 300
13
Olek:
Witajcie, mam pewien problem z wyznaczeniem asymptot wykresu funkcji: f(x)=
1
x−1
+
x
x+2
+2
2
herm98:
Czy dobrze rozwiązałem to zadanie? zadanie 6
5
Layla:
Z jakiej własności wynika fakt, że jak ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem to w podstawę można wpisać okrąg?
6
Barbara :
Jakie sa to liczby naturalne całkowite
8
pero:
Witam, jeżeli będe miał z matury podstawowej z matmy 98%, z rozszerzenia 40%, a z angielskiego podstawowego i rozszerzonego 100% to ile punktów zdobęde do rekrutacji ?
1
zespolone:
Udowodnij, że iloczyn zespolonych pierwiastków wielomianu 3. stopnia o współczynnikach rzeczywistych jest liczbą rzeczywistą.
5
Szona:
Dany jest punkt B oraz wektor AB. Oblicz wspolrzedne punktu A. a) B(3,2) AB=[−1,0]
2
nikka:
Aby podzielić odcinek AB na 4 równe części, konstruujemy symetralną odcinka
33
marta:
Jak rozwiązać ten układ? https://images91.fotosik.pl/382/2a11de1841e2a61bgen.png
15
Nikola:
1.Bok trójkąta równobocznego ma długość 6 cm . Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie i promień okregu wpisanego w ten trójkąt.
1
analiza:
znajdz promien zbieznosci szeregu ( na krancach tez)
2(n+3)
2
∑ n=1 −>
∞
(x+2)
n
3
n
8
poziomka:
W celu obliczenia objętości prostopadłóscianu o podstawie kwadratowej zmierzono za pomocą linijki bok jego podstawy z dokładnością 1mm i wysokość z dokładnością 2mm. Bok podstawy to
2
WikaJi:
Oblicz pole prostokata ktorego przekatna ma dlugosc 5 pierwiastkow z 13 jezeli jeden z bokow prostokata jest o 5 cm krotszy od drugiego.
13
wer:
Funkcja f(x) = − πx Ocen prawdziwość zdania:
6
Majka:
Zad. Promień okegu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy 9cm . Oblicz obwód tego tójkąta.
3
Majka:
Zad. Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 9cm i 12 cm . Oblicz promień okręgu
5
Uczeń:
Uzasadnij nierówność: (x+y)
2
/4<x
2
+y
2
15
Jednorożec Michał:
Wykaż ,że : a) jeśli x + y = 2 to x
3
+ x
3
≥ 2
5
kers02:
Wiedząc że funkcje wektorowe y1 (t) i y2 (t) tworzą układ fundamentalny układu równań y'=Ay+h(t), wyznaczyć równanie ogólne układu niejednorodnego.
2
szalony_naukowiec:
Bardzo proszę o pomoc
18
niewiem:
Jeden wiechołek kwadratu ABCD leży na prostej y=2x−17, dwa inne leżą na paraboli y=x
2
. Oblicz maksymalną wartość pola ABCD.
8
astra:
Rozwiąż równanie ||x|−1| = x−10
7
Mate:
Mam mały problem z takim zadaniem:
0
marta:
Policzyć całkę ∫∫(G) e
√
x2+y2
dxdy, gdzie (G) jest obszarem spełniającym warunki x
2
+y
2
<=1,y>=0.
27
student:
co będzie jutro na maturze?
5
Tytanek :
Bartek, Antek i Kacper podzieliły między siebie pewną liczbę jabłek. Kacper dostała połowę wszystkich jabłek i jeszcze 4. Antek dostała czwartą część
0
Huber:
Treść zadania brzmi obliczyć pochodne, mógłby ktoś mnie nakierować jak zacząć takowe zadanie? Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
15
lisg:
W czworokącie wypukłym ABCD połączono kolejno środki boków i otrzymano kwadrat. Zatem:
1
anonim123:
Czy jak liczę regułą mnożenia to zliczam przypadki w odwrotnej kolejności a kombinacjami nie?
3
herm98:
Czy tutaj zawsze jest tak?
9
Marta:
Dla jakiego parametru 𝑚 odwrotności pierwiastków trójmianu kwadratowego
2
astra:
Jak policzyć taką pochodną bo mi nie wychodzi? f(x)=(3+x)(
√
−x
2
+9
)
6
matura:
Dwa okręgi o środkach A i B przecinają się w punktach C i D
14
TłumokMatematyczny:
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji f(x)= 2x
3
+ x
2
+ x − 4
2
Olek:
Zaczynam całki i mam taki przykład:
1
TłumokMatematyczny:
Czy dobrze obliczyłam pochodną funkcji? f(x) = 2x
3
+ x
2
+ x − 4
8
Kasia:
Cześć
10
Nowa:
Jak to obliczyć ? A=(4,5,7) i B=(4,7,9)
5
Agata3:
//matematyka.pisz.pl/forum/28025. proszę o pomoc⇒ Bogdan
7
misio:
:::rysunek::: Czy ta prosta AB zawsze będzie pod katem prostym do prostej DC jeżeli w zadaniu nie jest to
4
5353:
Inwestor rozważa dwa projekty inwestycyjne, czas realizacji każdego z nich to 6 lat. Projekt I wymaga 120 tyś nakładów w roku t=0 wpływy to 34300 zł/rok, projekt II wymaga 140 tyś nakładów
7
anonim123:
Dlaczego tutaj jest +kpi https://www.youtube.com/watch?v=hL--lAgMBfo W minucie 2:18?
5
etc:
Zapisać równania ogólne i parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez punkty P(1,0,1), Q(−1,2,1) R(−2,3,1)
6
anonimek:
Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości :
11
anonim123:
cos2x+cosx+1=0 Czy da się to rozwiązać przez podstawianie 2cos
2
x−1+cosx+1=0
6
hania:
Dany jest sześcian ABCDEF GH o krawędzi długości 2. Punkt P jest środkiem krawędzi BC . Płaszczyzna AHP przecina krawędź CG w punkcie R (zobacz rysunek). Oblicz pole przekroju
3
anonim123:
Czy można uzależnić rozwiązanie w zadaniu optymalizacyjnym od dwóch zmiennych? https://zadania.info/d525/6994700 tak jak tutaj?
11
anonim123:
Oblicz wysokość i promień podstawy tego stożka o tworzącej długości 12 który ma największą objętość.
6
rerekumkum:
W urnie są kule białe i trzy razy więcej kul czarnych. Losujemy jednocześnie dwie kule. Wyznacz liczbę kul białych w tej urnie, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania
0
Marcin:
π
1. Oblicz pole wycinka koła o kącie środkowym
6
2.Oblicz pola obszarów ograniczonych krzywymi zadanymi równaniami parametrycznymi:Kardioidą
10
Adaś:
Suma pięciu kolejnych liczb naturalnych jest równa 2285. Największa z tych liczb jest równa: A.455 B.457 C.458 D.459
6
matix:
Oblicz wartość wyrażenia
117
Testen:
Wpisy testowe.
4
zuza:
:::rysunek::: Mam tylko szybkie pytanie: jeżeli kąt ACB jest kątem między ścianami bocznymi, to czy kąt DCS
1
anonim123:
W 12:29 Zaznacza rozwiązania Matemaks Jak ja mam to odczytać z takiego wykresu jest jakiś inny sposób?
3
Spong:
Wyznacz część wspólną przedziału x≤7 x≥−1 x≤11/3
2
Adaś:
Rozwiązanie równania 2x−5=7x+6−(
1
2
x + 2 ) jest: A.większe od −1 B. mniejsze od −1 C. równe 1 D. równe 2
5
Magda:
Przekątne prostokąta ABCD mają długość 16 i przecinają się w punkcie E. Na boku BC obrano punkt F taki, że EF jest prostopadłe do AC i |EF|=6. Wykaż, że |DF|=2,8.
3
anonim123:
Jak obliczyć pochodną z 48*h*pi−h
3
Wiem że pochodna z h
3
=3h
2
ale pozostałe nie wiem jak wyliczyć?
2
Patryk:
Ile jest liczb parzystych 8−cyfrowych w zapisie których są co najmniej 2 trójki.
18
anonim123:
8
Z jakiego wzoru policzyć pochodną
?
k
2
+4
6
anonim123:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=377444 Nie rozumiem rozwiązania Kerajsa Nie wiem o co chodzi w tym momencie i dalej też nie wiem Dla jakiego punktu styczna do paraboli jest równoległa do
5
mat:
:::rysunek::: Proszę o rozwiązanie
2
Mil:
Mam zadanie: Wykaż, że funkcja f opisana wzorem f(x)=x
3
+5x, gdzie x ∊ R, jest rosnąca. Zastanawiam się czy da się rozwiązać to zadanie szybciej (bez znaczenia czy poznaliście sposoby
11
Sponge:
Jak obliczyć pochodna takiej funkcji 2πr
3
+4π/r
5
Sponge:
Co się robi w zadaniach typu: Oblicz styczne do okręgu przechodzące w punkcie A i B, punkty te leżą na okręgu, a wiadome mamy tylko środek okręgu i jego promień?
4
Eksterminacja:
Zgłupiałam. Wszedzie jest napisane ze szereg naprzemienny ma postać ∑(−1)
n
an, a ja mam przykład
0
G.P.:
Dany jest trójkat ABC gdzie A(2,−14), punkt przeciecia wysokosci H(−26,−10) , srodek okregu wpisanego O(−2,6). Wyznacz współrzedne B i C tego trójkata.
5
anonim123:
Prostopadłościenny pojemnik bez pokrywki o podstawie kwadratowej ma pojemnosc 4 litry. oblicz jakie powinny byc wymary pojemnika aby jego pole powierzchni bylo jak najmniejsze.
1
Anita:
Mogłabym prosić o pomoc z takim zadaniem Łącze składa się z 5 segmentów,
archiwum 2096,
2095
,
2094
,
2093
,
2092
,