Prawdopodobieństwo
albi: Cztery osoby oddały swoje okrycia do szatni. Niestety numerki pomieszały się,
w wyniku czego przy odbiorze każdy dostanie jakieś ubranie, ale niekoniecznie swoje.
Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że nikt nie dostanie własnego ubrania? Jakie, że
dokładnie jedna osoba dostanie swoje ubranie? Dwie? Trzy? Cztery? Gdyby
takie doświadczenie powtarzać wielokrotnie, jaka byłaby przeciętna liczba osób, które
dostaną własne ubranie (tzw. wartość oczekiwana)?
Jako iż jestem tragiczny z zagadnień kombinatorycznych oraz prawdopodobieństwa prosiłbym kogoś
o pomoc z takim zadankiem
18 cze 18:42
Mila:
Nieporządki.
A− żadna z 4 osób nie dostanie swojego ubrania.
| | (−1)0 | | (−1)1 | | (−1)2 | | (−1)3 | | (−1)4 | |
|A|=!4=4!*[ |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ]=9 |
| | 0! | | 1! | | 2! | | 3! | | 1! | |
B− dokładnie jedna otrzyma swoje ubranie
itd
18 cze 18:59
albi: co oznacza !3 i !4?
18 cze 19:02
ABC:
podsilnia albo dolna silnia zwykle się na to mówi
18 cze 19:04
albi: A gdzie znajdę wytłumaczenie takiego zagadnienia bo szczerzę to na ten moment nie koniecznie
rozumiem o co chodzi w rozwiązaniu
18 cze 19:07
ABC:
zacznij wikipedia hasło "Nieporządki"
18 cze 19:09
albi: Dziękuję zaraz zerknę, nie chcę się też za bardzo narzucać ale czy jest możliwość jakiejś
podpowiedzi jak robić takie zadania znając jedynie zagadnienia na poziomie liceum?
18 cze 19:15
ABC:
to jest pojęciowo na poziomie liceum w/g mnie
18 cze 19:16
albi: Samo zadanie jak najbardziej ale o czymś takim jak nieporządki czy podsilnia pierwsze słyszę
18 cze 19:20
Iryt:
Zgadzam się z ABC. To tylko prosty wzór do obliczenia wszystkich możliwości,
zamiast wypisywać wszystkie przypadki.
II sposób − wypisujesz wszystkie możliwości.
spróbuj dla 3 osób.
18 cze 19:23
albi: Czyli rozumiem że oprócz zastosowanego tu wzoru następną w kolejności jest metoda siłowa?
18 cze 19:29
Mila:
III sposób− ciąg rekurencyjny
a
0=1, a
1=0
a
n=(n−1)*[a
n−1+a
n−2]
i liczysz:
a
2=(2−1)*(a
1+a
0)=1*(0+1)=1 czyli !2=1
a
3=(3−1)*(a
2+a
1)=2*(1+0)=2 czyli !3=2
a
4=(4−1)*(a
3+a
2)=3*(2+1)=3*3=9 czyli !4=9
Zastosuj w swoim zadaniu

Oblicz nieporządki ( dla wprawy) dla n=5 , czyli !5 wg tego wzoru.
18 cze 19:36
albi: A mogę spytać na jakiej podstawie wyznaczyła Pani ten wzór rekurencyjny?
18 cze 19:39
18 cze 19:47
albi: Dobrze także dziękuję wszystkim za pomoc i podanie materiałów do nauki, pozdrawiam!
18 cze 19:49
Mila:
18 cze 20:21