kwantyfikatory i wartość logiczna wyrażeń
01: Należy określić wartość logiczną wyrażeń:
a) (∃t∊N) (t2+t=0 ∧ t < t2)
b) (∀x∈R)(∀y∈R) x+y>x−y
("Suma dowolnych dwóch liczb rzeczywistych jest większa od ich różnicy")
c) (∃x∈R)(∃y∈R) (x+y)2=x2+y2+2xy
d) (∃k∈N)(∀n∈N) n2=k
e) Czy zdanie "Istnieją liczby nie będące kwadratem żadnej liczby rzeczywistej" zapisane przy
użyciu kwantyfikatorów ma postać (∃x∈R)(∀y∈R) x≠y2?
Moje odpowiedzi:
a) 0
b) 0
c) tutaj niestety nie wiem
d) 1
e) tak
Czy moje odpowiedzi są dobrze?
16 cze 23:04
jd: c)1 bo istnieją takie x,y (x=0,y=0), reszta imo dobrze
16 cze 23:11
WhiskeyTaster: Ogółem jeśli chodzi o (c), to masz tam po prostu wzór skróconego mnożenia

A ten jest prawdziwy dla dwóch dowolnych liczb rzeczywistych, więc na pewno znajdziemy dwie
takie (czyli istnieją), że równość zachodzi.
16 cze 23:18
ICSP:
a) 0
b) 0
c) 1
d) 0
e) tak
17 cze 10:26
ite: d) (∃k∈N)(∀n∈N) k=n2 fałsz
↑
nie istnieje liczba naturalna, która jest kwadratem każdej liczby naturalnej
17 cze 10:30
ite: e) "Istnieją liczby nie będące kwadratem żadnej liczby rzeczywistej"
(∃x∈R)(∀y∈R) x≠y2
Mam wątpliwość, czy napisanie ∃x∈R jest uzasadnione.
17 cze 10:34
Qulka: pewnie tak bo w R −1≠y
2 a w C da radę
17 cze 10:51
ite: Mamy zapisać za pomocą symboli KRP tylko to, co jest w podanym zdaniu.
Pisząc ∃x∈ℤ, ∃x∈ℛ, ∃x∈ℕ, dodajemy coś od siebie.
17 cze 11:03