matematyka
student: co będzie jutro na maturze?
14 cze 16:44
wredulus_pospolitus:
będą zadania
14 cze 16:45
wredulus_pospolitus:
będzie płacz tych co się nie przygotowali i radość tych co się przygotowali
14 cze 16:46
ABC:
student a co cię to obchodzi jak ty już na studiach?
14 cze 16:48
Eta:
14 cze 16:50
ICSP: Mam przecieki.
Będzie zadanie z układem równań:
Rozwiązać w liczbach rzeczywistych układ równań:
x + y + z = 1
x2 + y2 + z2 = 1
x3 + y3 + z3 = 1
14 cze 16:52
Eta:
Takiego na 300%
nie będzie
14 cze 16:53
ICSP: :(
14 cze 16:54
Qulka: będzie optymalizacja
14 cze 17:09
Eta:
Będą zadania kodowane
14 cze 17:10
Patryk: Oby proste
14 cze 17:10
Qulka: zamknięte i kodowane zawsze są proste

a jak musisz za dużo liczyć (więcej niż 2−3 działania)
to pomyśl jak to zrobić prościej
14 cze 17:13
Patryk: Taaak ja znam tą gadkę

Ci co po maturze już zawsze powiedzą, że łatwe
14 cze 17:14
Qulka: jak większość egzaminów ..więcej stresu przed, niż faktycznie na
14 cze 17:18
Patryk: Najgorzej jak włącza się tryb typu: "sprawdzasz na kalkulatorze ile to 7*6"
14 cze 17:20
XD111: Co można zrobić jeszcze na szybko poza optymalizacją i styczną i zamkniętymi >?
14 cze 18:45
Qulka: geometrię analityczną

a na szybko to lepiej ciągi
14 cze 18:52
XD111: To też mam już za sobą XD mimo wszystko trzeba było się lepiej przygotować XD ale w geometrię
jeszcze zajrzę w sumie i koniec

dzięki
14 cze 19:03
Leszek: Proponuje powtorzyc sobie planimetrie , moze byc dowod .....
14 cze 19:48
daras: o tej porze już nic nie powtarzaj tylko idź spać
a jutro lekkie śniadanie plus pęczek rzodkiewek
pamiętaj, że nie dadzą CI nić do jedzenia i picia!
14 cze 20:17
Mariusz:
Co do układu ICSP na oko widać że każda permutacja (1,0,0)
będzie dobra ale czy to jedyne rozwiązanie ?
To musiałbym sprawdzić rozwiązując układ
Układ który podał ICSP byłby łatwy do rozwiązania gdybyśmy
1) wiedzieli co nieco o funkcjach symetrycznych
2) znali wzory Vieta
Jeśli chodzi o rozwiązywanie równań trzeciego stopnia to
proponuję wyjść z takich obserwacji
Gdy we wzorze skróconego mnożenia na sześcian sumy pogrupujemy wyrazy
wzór ten przyjmie tę samą postać co rozwiązywane równanie
Druga obserwacja jest taka że wzór na funkcje trygonometryczne
(cosinus bądź sinus) kąta potrojonego także ma tę samą postać
co rozwiązywane równanie
14 cze 20:22
Mariusz:
Oj tutaj z darasem się zgadzam
14 cze 20:23
jaros: Powodzenia każdemu jutro życzę, oby zadania nie były trudne, tylko takie przyjemne dla nas
14 cze 20:40
Shizzer: Również życzę powodzenia!
14 cze 21:00
Mila:
Maturzyści spać

Powodzenia!
14 cze 21:10
fil: powodzenia
14 cze 22:32
ygrek: x3+y3+z3−3xyz=(x+y+z)(x2+y2+z2−xy−yz−zx)
14 cze 22:43
14 cze 23:05