pochodna
anonim123: | | 8 | |
Z jakiego wzoru policzyć pochodną |
| ? |
| | k2+4 | |
14 cze 13:14
xyz:
z ilorazu
14 cze 13:21
xyz:
| | f(x) | | f'(x)*g(x) − g'(x)*f(x) | |
tzn. dla funkcji |
| pochodna to |
| |
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
14 cze 13:22
anonim123: | | 8*2k | |
A da się prościej zapisać niż |
| ? |
| | k4+16−8k2 | |
14 cze 13:24
anonim123: ?
14 cze 13:32
ygrek: 8*(k2+4)−1
14 cze 13:36
anonim123: Co wyjdzie po przyrównaniu tej pochodnej do zera ,bo mi wychodzi 0?
14 cze 13:36
anonim123: Dalej nie wiem jak to obliczyć?
14 cze 13:39
xyz:
| | 0*(k2+4) − (2k)*8 | | −16k | |
f'(k) = |
| = |
| |
| | (k2+4)2 | | (k2+4)2 | |
f'(k) = 0
| −16k | |
| = 0 / *(k2+4)2 |
| (k2+4)2 | |
−16k = 0
k = 0
...
14 cze 13:42
ygrek: 8*−1(k2+4)2*2k
14 cze 13:43
anonim123: K=0 to chyba zła odpowiedź bo w książce jest jedna druga. Treść zadania Wyznacz najmniejszą
wartość
jaką może przyjąć suma odwrotności pierwiastków równania x2−8x+k2+4=0
14 cze 13:46
ICSP: Pytają Ciebie o wartość sumy odwrotności a nie o to dla którego k jest przyjmowana.
14 cze 13:48
anonim123: | | 8 | |
A jak podstawię pod |
| zero to wychodzi 2 a nie 1/2 |
| | k2+4 | |
14 cze 13:52
ICSP: Δ = 36 − 4(k
2 + 4) = 4(9 − k
2 − 4) ≥ 0 ⇒ −
√5 ≤ k ≤
√5
| | x1 + x2 | | 8 | | 8 | |
f(k) = |
| = |
| ≤ |
| = 2 dla k = 0. |
| | x1x2 | | k2 + 4 | | 4 | |
14 cze 13:54
anonim123: Czyli jest jakiś błąd w książce?
14 cze 13:56
ICSP: Sprawdź sam.
Podstaw k = 0 do równania
Wylicz pierwiastki
Oblicz ich sumę odwrotności
14 cze 13:57
anonim123: | | 1 | |
delta mi wychodzi √48 a pierwiastek |
| Gdzieś mam błąd bo wychodzi 2/3 |
| | 4+2√3 | |
14 cze 14:08
ICSP: x = 4 ± 2
√3
| 1 | | 1 | | 4 − 2√3 + 4 + 2√3 | |
| + |
| = |
| = .. |
| 4 + 2√3 | | 4 − 2√3 | | 16 − 12 | |
14 cze 14:12
anonim123: Dzięki
14 cze 14:16