Zmienna losowa ciągła
anonimek: Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości :
| | ⎧ | 2*e−2x gdy x≥0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 gdy x<0 | |
wyznacz:
a) dystrybuantę zmiennej losowej X,
b) wartość oczekiwaną zmiennej losowej X,
c) wariancję zmiennej losowej X.
a) F(x) = ∫(0dx) = 0 dla x<0
F(x) = ∫(2*e
−2x) = −e
−2x oczywiście całki są na przedziale
I co z tym dalej? Obliczyć granicę?
14 cze 15:11
Qulka:
b) EX=∫x•f(x) dx=....
c) DX=∫(x−EX)2•f(x) dx = ...
14 cze 15:53
anonimek: A co z tym a) ?
14 cze 15:57
wredulus_pospolitus:
no jak to co ... liczysz CAŁKĘ
14 cze 15:57
Qulka: no przecież policzyłeś że F(X)= −e
−2x dla x≥0 i to jest odpowiedź
14 cze 16:00
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego, że
F(x) = ∫ 2e−2x dx = −e−2x +C −−−> C = 1 (tak aby limx−> +∞ F(x) = 1 )
14 cze 16:03
Qulka: chyba czas na wakacje

a tyle mówiłam o C ....o ostatnio chyba też zapomniałam
14 cze 17:11