Indukcja matematyczna, wykaz że liczba podzielna przez 11
dymass: Wykaż że dla każdej liczby naturalnej n, liczba postaci 2
6n+1 + 9
n+1 jest podzielna
przez 11. kto pomoże

nie moge przebrnąć przez dowód
26 lut 21:26
Bogdan:
1. Sprawdzenie dla n = 1:
27 + 92 = 128 + 81 = 209 = 11 * 19.
Można sprawdzać dalej, dla n = 2, dla n = 3, ... , dla n = k
2. Założenie: liczba 26k + 1 + 9k + 1 jest podzielna przez 11,
czyli 26k + 1 + 9k + 1 = 11 * a, a € N
Stąd 26k + 1 = 11a - 9k + 1.
3. Przyjmujemy tezę, że podana liczba jest podzielna przez 11 dla n = k + 1,
czyli 26(k + 1) + 1 + 9(k + 1) + 1 = 11 * b, b € N
26k + 6 + 1 + 9k + 1 + 1 = 11 * b
4. Dowód:
26k + 1 + 6 + 9k + 1 + 1 =
= 26k + 1 * 26 + 9k + 1 * 9 =
{ z założenia: 26k + 1 = 11a - 9k + 1 }
= (11a - 9k + 1) * 64 + 9 * 9k + 1 =
= 64 * 11a - 64 * 9k + 1 + 9 * 9k + 1 =
= 64 * 11a - 55 * 9k + 1 =
= 11 * (64a - 5 * 9k + 1), b = 64a - 5 * 9k + 1
Co należało wykazać.
27 lut 00:55
Angelinade: Rozwiąż an{2 dla n=0, 9 dla n=1, −4an−1 − 3an−2 + 3516 • 4n dla n≥2
13 kwi 13:43
Mila:
| | 35 | |
(* ) an=−4an−1−3an−2+ |
| *4n |
| | 16 | |
a
0=2, a
1=9
2) Równanie charakterystyczne:
x
2+4x+3=0
x=−3 lub x=−1
a
n(1)=A*(−1)
n+B*(−3)
n
a
n(2)=C*4
n
3) Wyznaczamy C
| | 35 | |
C*4n=−4*C*4n−1−3*C*4n−2+ |
| *4n⇔ |
| | 16 | |
C=1
3) a
n=A*(−1)
n+B*(−3)
n+4
n
a
0=2=A+B+1
a
1=9=−A−3B+4
A=4, B=−3
a
n=4*(−1)
n−3*(−3)
n+4
n
a
n=4*(−1)
n+(−3)
n+1+4
n
=====================
19 cze 23:51