Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka
blek: Proszę o pomoc z dwoma zadaniami bo brakuje mi pomysłu.
1.Tarcza na strzelnicy ma kształt koła o promieniu 3r, gdzie r jest dowolną liczbą. Strzał
uznaje się za celny, gdy strzelec trafi w pierścień o środku w środku tarczy i obszarze
zawartym między promieniami r i 2r. Micha l strzela do tarczy 10 razy.
Jakie jest prawdopodobieństwo:
a) trafienia w jednym strzale?
b) ˙ze Micha l trafi dokładnie 5 razy?
c) ˙ze Micha l trafi przynajmniej 1 raz?
2.Dane są trzy typy urn, oznaczone jako: 1, 2, 3. Liczba urn typu 1 wynosi 5, typu 2
wynosi 10, a typu 3 wynosi 15. W każdej urnie typu 1 jest 5 białych i 3 czarne kule. W
każdej urnie typu 2 są 2 białe i 8 czarnych kul. A w każdej urnie typu 3 jest 6 białych
i 6 czarnych kul.
a) Wyciągnięto jedną kulę z losowo wybranej urny. Jakie jest prawdopodobieństwo
tego, że jest to biała kula?
b) Wyciągnięto jedną kulę z losowo wybranej urny, która okazała się czarna. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że pochodzi la ona z urn typu 1, a jakie że z urn typu 3?
17 cze 10:04
Qulka: skoro potrzebny pomysł to
1. policz pola kółek będziesz miał pr−wo i potem Bernulli
2 pr−wo całkowite
17 cze 10:10
17 cze 10:18
Qulka:

zadanie 2
| | 5 | | 5 | | 10 | | 2 | | 15 | | 6 | |
a) P(B) = |
| • |
| + |
| • |
| + |
| • |
| =...... |
| | 30 | | 8 | | 30 | | 10 | | 30 | | 12 | |
| | 5 | | 3 | | 10 | | 8 | | 15 | | 6 | |
b) P(C) = |
| • |
| + |
| • |
| + |
| • |
| =... |
| | 30 | | 8 | | 30 | | 10 | | 30 | | 12 | |
17 cze 10:28
Blek: Dziekuje Ci bardzo

juz chyba czaje
17 cze 11:23