zmienna losowa
mat: Zm. losowa X~N(3; 2.5).
a) P(X=2)
W jaki sposób obliczać tego typu przykład i przedstawić go graficznie? Dla przedziałów np.
P(X<2) przeprowadzam standaryzację i sprawdzam wartość dystrybuanty, a co w takim przypadku,
gdy X jest 'równy' konkretnej wartości?
20 cze 18:46
Qulka: dla ciągłej P w punkcie =0
20 cze 19:06
20 cze 19:08
mat: ok, dzięki! A oznacza się ten przypadek jakoś specjalnie na wykresie? Bo skoro P(X) = 0, to
nie ma pola f. gęstości, a w treści mam interpretację graficzną.
20 cze 19:13
20 cze 19:29