Geometria analityczna
Xvartis: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(3,7,2) i równoległej do wektorów
[4,1,2] i [5,3,1].
18 cze 15:50
Jerzy:
Iloczyn wektorowy tych wektorów jest wektorem normalnym szukanej płaszczyzny.
18 cze 17:36
Mila:
i j k
4 1 2
5 3 1
n→=[−5,6,7] || [5,−6,−7]
π:
5*(x−3)−6*(y−7)−7*(z−2)=0⇔
5x−6y−7z+41=0
18 cze 20:30
janek191:
Lub tak:
I x − 3 y − 7 z − 2 I
det I 4 1 2 I = 0
I 5 3 1 I
− 5 x + 6 y + 7 z −41 = 0 / * (−1)
5 x − 6 y − 7 z + 41 = 0
====================
19 cze 09:05