Czy te zbiory są równoliczne
d13b2: Czy te zbiory są równoliczne?
N i N \ {1, 2, 4, 8}
i jak to udowodnić. Teoretycznie wiem jak to zrobić, trzeba znaleźć bijekcję jednego zbioru na
drugi.
Ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Na "chłopski rozum" oba zbiory mają nieskończoną
ilość elementów, więc nawet jak z jednego zabierzemy kilka elementów to i tak uda się
przyporządkować cały zbiór 1−1. Oczywiście mogę się mylić z tym rozumowaniem.
To jak to formalnie udowodnić?
18 cze 00:08
Adamm:
f:N→N\{1, 2, 4, 8}
f(0) = 0, f(1) = 3, f(k) = k+3, 2≤k≤4, f(k) = k+4, k≥5
18 cze 09:28