trójkąty
Alicja: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 20 cm, a środkowa poprowadzona na
przeciwprostokątną ma długość 12,5 cm. Oblicz:
a)pole tego trójkąta;
b)odległość wierzchołka kąta prostego od przeciw prostokątnej.
24 lut 20:55
Alicja: prosze o pomoc
24 lut 21:05
driver:

x
2+10
2=12,5
2⇒x
2=156,25−100=56,25⇒x=7,5
P
Δ=a*b:2=.15*20:2=150cm
2.....
b)y
2=7,5
2+10
2=156,25⇒y=.12,5 ⇒2y=25
h*25:2=150 ⇒h=.......
24 lut 21:23
dominika czekaj: (x−1)(2x+3)+x2=0
16 cze 19:13
janek191:
( x −1)*(2 x + 3) + x
2 = 0
2 x
2 + 3 x − 2 x − 3 + x
2 = 0
3 x
2 + x − 3 = 0
Δ = 1
2 − 4*3*(−3) = 1 + 36 = 37
√Δ =
√37
17 cze 09:39
Lil: h=15*20:25
h=12 cm
28 wrz 21:05
Mila:

1) |OC|=12.5⇒|AB|=25
a
2+20
2=25
2
a
2=225⇔a=15
2)
3)
h=12
=====
28 wrz 22:21
Eta:

P= 15*20/2= 150
h=15*20/25= 12
28 wrz 22:27