matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność ciągu
K:
Sprawdź, czy podany ciąg jest monotoniczny:
1
a
n
=
− n dla n∊N
n
1+n+n
2
I robię tak, że a
n+1
− a
n
= −
i czy mogę na podstawie tego, że n∊N i że
n(n+1)
całość jest mniejsza od 0 określić że jest malejący, czy muszę rozważać przypadki, że to jest >0 i wtedy dla jakich n kiedy <0 a kiedy =0
16 cze 20:58
Bleee:
1
1
1
a
n+1
− a
n
= 1 +
−
> 1 −
≥ 0
n+1
n
n
Wniosek
16 cze 21:17
Bleee:
Fakt −1 jest na poczatku
16 cze 21:18