.
Majka: Zad.
Promień okegu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy 9cm . Oblicz obwód tego tójkąta.
15 cze 09:52
wredulus_pospolitus:
tw. sinusów się kłania
15 cze 10:01
wredulus_pospolitus:
albo znajomość zależności pomiędzy wysokością trójkąta równobocznego a promieniem okręgu
wpisanego w tenże trójkąt
15 cze 10:02
15 cze 10:06
Majka: A ktoś umie to rozwiązać bo nie umiem tego nawet z linku? Qulka
15 cze 10:16
Qulka:
| | 1 | |
r = |
| h i r=9 więc h=3r=3•9=27 |
| | 3 | |
| | a√3 | | 2h | | 2•27 | |
h= |
| więc a = |
| zatem a = |
| = 18√3 |
| | 2 | | √3 | | √3 | |
obwód = 3a = 54
√3
15 cze 10:16
Majka: Dziękuje!
15 cze 10:23