.
Majka: Zadanie 1. Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, jeśli jedna z
przyprostokątnych ma 5 cm, a przeciwprostokątna 13 cm.
Wykorzystaj wzór:
r=a+b−c/2
gdzie r – promień okręgu wpisanego w
trójkąt prostokątny, a i b – przyprostokątne , c – przeciwprostokątna trójkąta
prostokątnego.
Zadanie 2. Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku
a = 6 cm.
Wykorzystaj wzór:
r =1/3h
, gdzie h jest wysokością trójkąta równobocznego
i h=a pierwiastek z 3/2
8 cze 09:33
janek191:
z.1
a 5 cm
c = 13 cm
to
b = 12 cm
zatem
r = 0,5*( a + b − c) =
8 cze 09:37
Majka: B wyszlo z pierwiastka
Zatem r=5+12−13/2=2
r=2?
8 cze 09:42
janek191:
Pisz tak: r =[ ( 5 + 12) − 13 ] : 2 =
8 cze 09:44
janek191:
Ułamki piszemy używając litery U
Po lewej stronie masz na niebiesko: kliknij po więcej przykładów
8 cze 09:46
Majka: Dziękuję czyli r=2
A zadanie 2?
8 cze 09:52
Oleek: R=1/3
8 cze 10:22
Majka: A zadanie 2 ktoś umie?
8 cze 11:56
Qulka: Zadanie 2. Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a = 6 cm.
Wykorzystaj wzór:
| | a√3 | |
r =13h , gdzie h jest wysokością trójkąta równobocznego i h= |
| |
| | 2 | |
więc
r=
√3
8 cze 12:44