aa
poziomka: W celu obliczenia objętości prostopadłóscianu o podstawie kwadratowej zmierzono za pomocą
linijki bok jego podstawy z dokładnością 1mm i wysokość z dokładnością 2mm. Bok podstawy to
5cm a wysokość 30cm. Oblicz błąd względny pomiaru
15 cze 10:28
wredulus_pospolitus:
Czy wiesz jaki jest wzór na błąd względny pomiaru
15 cze 10:31
Qulka:
V=a
2h=5
2•30=750
ΔV=2ahΔa+a
2ΔhΔ = 2•5•30•0,1+5
2•0,2=30+5=35
15 cze 10:37
wer: Qulka pytanie co to za wzór ΔV=2ahΔa+a2ΔhΔ ? w sensie czemu tak ?
15 cze 10:59
15 cze 11:02
wer: o Pani! ja myślałem, że to zadanie ze szkoły średniej na błąd względny a to rozwiązanie mnie
przerosło
15 cze 11:05
15 cze 11:05
Qulka: na poziomie szkoły średniej możesz policzyć Vmax czyli wstawić długości z dodanymi błędami
potem Vmin z odjętymi i ich różnicę podzielić na 2
15 cze 11:07
wer: ok dziekuje
15 cze 11:09