planimetria
Magda: Przekątne prostokąta ABCD mają długość 16 i przecinają się w punkcie E. Na boku BC obrano punkt
F taki, że EF jest prostopadłe do AC i |EF|=6. Wykaż, że |DF|=2,8.
14 cze 13:01
xyz:

Z pitagroasa |CF| = 10 oraz |AF| = 10
Niech prostokat ma boki 10+x, y
wtedy 2 razy Pitagoras:
{ (10+x)
2 + y
2 = 16
2
{ (x
2 + y
2 = 10
2
odejmujac drugie od pierwszego
(10+x)
2 − x
2 + y
2 − y
2 = 16
2 − 10
2
(100 + 20x + x
2) − x
2 = 256 − 100
100 + 20x = ...
x = ...
y = ...
No i ostateczny pitagoras
y
2 + 10
2 = |DF|
2
14 cze 13:19
Shizzer: Skoro |DF| jest przeciwprostokątną trójkąta CFD to jakim cudem |DF| ma być równe 2,8?

Robiłem to zadanie trochę pokrętnym sposobem korzystając z podobieństw trójkątów i twierdzenia
kosinusów i |DF| wyszło mi w przybliżeniu 13,86.
Stwierdziłem, że mogę gdzieś mieć błąd więc zrobiłem jeszcze raz używając 2 razy twierdzenia
Pitagorasa i znów |DF| wychodzi mi tak samo
14 cze 14:04
xyz: @Shizzer
moze chodzilo o |BF| ktory faktycznie ma 2,8
14 cze 14:33
Shizzer: Patrząc na to, że treść tego zadania się już pojawiała w intermecie i |BF|=2,8 to chodziło
rzeczywiście o |BF|
14 cze 15:22
Eta:
| 8*6 | |
1/ w ΔCEF : |CF|=10 =|AF| to |EG|=a= |
| =4,8 ⇒ |AB|=2a=9,6 |
| 10 | |
2/ w ΔABF : x= |BF|=
√102−9,62 =
√7,84
|BF|=2,8
========
W zadaniu zamiast BF
Magda napisała błędnie DF
14 cze 15:22