Geometria analityczna - studia
Whale: Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do powierzchni
f(x,y) = ln(2+x2 * y − y2)
w punkcie, w którym jest ona równoległa do płaszczyzny 2y+z = 0
Wektor normalny płaszczyzny to n = [0,2,1]
Ten punkt styczności oznaczam jako P(x,y,−1)
wektor normalny równania płaszczyzny to [df/dx(x,y) , df/dy(x,y), −1]
Następnie chciałem przyrównać do siebie odpowiednie współrzędne, ale otrzymuje trudne równania
i zera(?) − mogłem mieć, gdzieś błedy w obliczeniach. Mogę prosić o wskazówki/rady jak to
zadanie ugryźć? Dobrze zaczynam?
18 cze 01:04