Mil: Mam zadanie: Wykaż, że funkcja f opisana wzorem f(x)=x3+5x, gdzie x ∊ R, jest rosnąca.
Zastanawiam się czy da się rozwiązać to zadanie szybciej (bez znaczenia czy poznaliście sposoby
na rozwiązanie w liceum czy na studiach) niż było rozwiązywane tutaj czy jak podpowiada
książka.
W książce:
x1, x2 ∊R i x1 < x2
f(x1) − f(x2) = (x1)3 + 5x1 − (x2)3 − 5x2 = itd.
14 cze 12:38
ICSP: x3 jest funkcją rosnącą
5x jest funkcja rosnącą
Suma funkcji rosnących jest funkcją rosnącą, więc f(x) = x3 + 5x jest funkcją rosnącą.
14 cze 12:40
ICSP: f'(x) = 3x2 + 5 > 0 ⇒ f jest funkcją rosnącą.
14 cze 12:40