obliczyć pochodne funkcji
noone: Witam, zaczęliśmy pochodne lecz mam problem z tym zadaniem. Mógłby ktoś rozpisać w jak
najprostszy sposób jak zabrać się za rozwiązanie tego? Wiem, że trzeba korzystać z właściwości
pochodnych lecz nie mam pojęcia co dalej.
Zakładając, że funkcje f i g mają pochodne właściwe na wspólnym przedziale, obliczyć
pochodne funkcji.
a) y=x2*f(1/x)
b) y=tg*f(x)/g(x)
15 cze 20:36
Bleee:
Popraw druga funkcje

Nie ma czegoś takiego jak tg * f(x)
15 cze 21:04
Bleee:
(a) y' = (x
2)' * f(1/x) + x
2 * ( f(1/x) )' =
= 2x * f(1/x) + x
2 * f'(1/x) * (1/x)' =
| | 1 | |
= 2xf(1/x) + x2 f'(1/x) * (− |
| ) = |
| | x2 | |
= 2xf(1/x) − f'(1/x)
15 cze 21:07
yeste: Czyli po prostu podstawianie do wzoru, bez żadnych wodotrysków 😅 W tym przypadku x2 to jest
moje f(x) a f(1/x) to moje g(x), tak? Dzięki wielkie za łopatologiczne rozpisanie tego!
Odnośnie drugiego przykładu to mam taki podany w liście zadań. y=tg * (ułamek) f(x)/g(x)
15 cze 21:15
wredulus_pospolitus:
nie może być tego znaku mnożenia ... może chodzi o:
| | f(x) | |
y = tg( |
| )  |
| | g(x) | |
15 cze 21:17
yeste: Fakt, moje niedopatrzenie. Przepraszam za wprowadzenie w błąd
15 cze 21:20
wredulus_pospolitus:
czyli ten ułamek jest 'pod tangensem'
| | f(x) | |
zapiszmy h(x) = |
| |
| | g(x) | |
y = tg(h(x))
| | 1 | | 1 | | f(x) | |
y' = ( tg(h(x) )' = |
| * h'(x) = |
| * ( |
| )' = |
| | cos2(h(x)) | | cos2(f(x)/g(x)) | | g(x) | |
... ciągnij dalej
15 cze 21:22
yeste: Zgadza się, f(x)/g(x) należy do tg. Dzięki wielkie, jutro wrzucę rozwiązanie tego przykładu.
Teraz musze uciekać do pracy. Dzięki wielkie za pomoc 👌🏻
15 cze 21:30
yeste: wyszło mi:
f'(x)g(x)−f(x)g'(x)/g2(x)cos2(f(x)/g(x))
16 cze 18:37