kwartyle
pati: Grupa studentów zdawała test, z którego można było zdobyć 0−30 punktów.
Wiadomo, że 80% studentów uzyskało liczbę punktów z przedziału [10,20] oraz 25% studentów
uzyskało nie więcej niż 12 punktów.
Podać wartości kwartyli. Ile procent studentów uzyskało ponad 20 punktów?
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem jak to liczyć
Odpowiedzi podane mam Q1=12, Mediana=15,125, Q3=18,25 Ponad 20 punktów uzyskało 11%
studentów.
16 cze 19:40
Qulka: pierwszy kwartyl to w tekście wprost napisano że 12 bo to pierwsza ćwiartka czyli 25%
z tej informacji wg wzoru :
https://cyrkiel.info/statystyka/kwartyle-szereg-przedzialowy/
mamy
1,6n=(0,25n−x)•10
x=0,09n
więc liczebność przed (mniej niż10) x= 9% więc za (powyżej 20) to 11%
mediana i trzeci kwartyl też są w tym przedziale więc
| | (0,5n−0,09n)•10 | |
Me=10+ |
| = .... |
| | 0,8n | |
| | (0,75n−0,09n)•10 | |
Q3=12=10+ |
| = .... |
| | 0,8n | |
16 cze 23:32