równanie
|||: Niech a, b, c>0 rzeczywiste. Istnieje nieskończenie wiele liczb całkowitych x, y które
spełniają nierówność ax>cby jeśli:
a) a>1 lub b < 1
b) a<1 lub b<1
c) a<1 oraz b<1
d)a<1 oraz b>1 ?
Jak to rozwiązać i dojść do właściwej odpowiedzi?
18 cze 22:12
Qulka:

a) dla a=3 i b=1/7 (nad niebieską) jest nieskończenie dużo czerwonych kropek
b) dla a=1/3 i b=1/7 (nad zieloną) jest nieskończenie dużo fioletowych kropek
c) dla a=1/3 i b=1/7 (nad zieloną) jest nieskończenie dużo fioletowych kropek
c) dla a=1/3 i b=7 (pod pomarańczową) jest nieskończenie dużo czarnych kropek
18 cze 23:42
|||: Nie rozumiem twojego toku.
19 cze 00:28
wredulus_pospolitus:
dla każdego podpunktu można tak dobrać a i b, aby nierówność zachodziła dla nieskończonej
liczby x i y
19 cze 00:35
Qulka: nawet szczególnie dobierać nie trzeba było

za c chyba wstawiłam 5
19 cze 00:51
|||: Ale tu nie chodzi o podanie przykładu tylko w którym z tych przypadków dla kazdego takiego a
oraz b.
19 cze 07:12
Bleee:
Treść tego nie mówi.
To żeby uszczegółowić − chodzi oto, aby istniało nieskończenie wiele przyporzadkowanych par
postaci (x.y) które będą spełniać nierówność z treści dla DOWOLNYCH a, b, c spełniających
tylko i wyłącznie powyższe nierówności?
Jeżeli tak to..... dla żadnej z tych odpowiedzi nie powinno wyjść.
19 cze 07:55
|||: Blee a czemu dla zadnej nie zachodzi?
19 cze 08:01
Qulka: nie podawałam przykładu tylko pokazywałam że dla każdego są

bo niezależnie jak bardzo się wygną to znajdę takie punkty gdyż różnica była tylko w kierunku i
wyboru półpłaszczyzny ale nadal istnieje nieskończenie wiele takich par całkowitych (x,y)
19 cze 09:50
wredulus_pospolitus:
@Qulka −−− tylko chodzi oto, że autor chce mięć nieskończenie wiele par (x,y) dla których (już
ustalonych par) zachodzi powyższa nierówność dla DOWOLNYCH a,b,c (spełniających nierówności
podane w danych podpunktach)
a to już diametralnie zmienia postać rzeczy.
19 cze 10:11
|||: tak dzieki wreduluspospolitus
Właśnie jak dojść do tej zależności.
19 cze 10:56
Qulka: to zależy które pary wybierze
19 cze 13:26
|||: jakie pary?
19 cze 16:01
wredulus_pospolitus:
załóżmy, że jest taka para (xo , yo) dla której DLA DOWOLNEGO a,b,c spełniona jest powyższa
nierówność.
to oznacza, że:
1. w podpunkcie (c) nierówność ma być spełniona także dla takich wartości: a = b = 0 ; c > 0
axo > c*byo
0 > c*0
0 > 0
sprzeczność
2. z tego samego powodu mamy sprzeczność w (b) bo także tak dobrane a, b, c spełniają warunek
nałożony w (b)
3. natomiast w (d) musi być spełniona nierówność dla chociażby: a = 0 ; b > 1 ; c > 0
0 > c*byo > 0 <−−− sprzeczność
4. pozostaje nam jedynie (a) gdzie mamy: a > 1 lub b < 1
ale tutaj zauważ, że masz lub
więc dana wartość musi być spełniona także dla takiego 'zestawu' a,b,c: a < 1 , b < 1 i c > 0
a to wiemy że jest sprzeczne (parz 1.)
19 cze 16:37
wredulus_pospolitus:
w efekcie −−−− nie istnieje ani jedna taka para (xo , yo) aby spełniona była powyższa
nierówność dla DOWOLNYCH a,b,c spełniających warunki:
c > 0 ; a,b w zależności od podpunktu
19 cze 16:38
|||: natomiast w (d) musi być spełniona nierówność dla chociażby: a = 0 ; b > 1 ; c > 0
Czemu mozesz to wyjasnic bardziej.
19 cze 17:55
Bleee:
0 = a < 1
b>1
Czyli spełnione warunki podpunktu są więc nierówność też musi być spełniona, a nie jest.
19 cze 18:32
Qulka: w treści jest że abc są WIĘKSZE od zera
19 cze 18:34
Qulka:
ax>cby //log
xloga>logc+ylogb
ylogb<xloga−logc
i tu w kwestii dzielenia jest ta różnica że jak b<1 czyli logb<0 to zmieniasz znak więc albo
nad albo pod
y< lub > xlogba−logbc
no i teraz zaleznie od a i b współczynnik przed x jest różny
ale w tych zakresach zawsze się znajdzie jakaś ćwiartka pasująca do tego pęku prostych
19 cze 18:50
lll: Czyli nie da się jednoznacznie określić która z tych odpowiedzi jest poprawna
20 cze 10:11
Bleee: @Qulka, dla mnie zapis
a, b, c>0 rzeczywiste oznaczał ze jedynie c ma nałożony warunek bycia liczba dodatnia
20 cze 10:24
lll: Ten zapis znaczy że te trzy są dodtatnie
20 cze 10:46
20 cze 13:24
wredulus_pospolitus:
Jeżeli przyjmiemy, że a>0 , b>0 , c>0 to warunki początkowe nadal ŻADNA z odpowiedzi nie
pasuje.
Weźmy jakąś parę (x
o , y
o) dla której spełniona jest nierówność a
x < c*b
y dla jakiś
dodatnich a
0, b
0, c
0 które dodatkowo spełniają warunki z danego podpunktu
Wykaże, że wtedy istnieje taki zbiór (a
1, b
1, c
1) dla których powyższa nierówność NIE BĘDZIE
spełniona dla tejże pary (x
0 , y
0).
Niech:
a
1 = a
0 (czyli a
1xo = a
0xo)
b
1 = b
0 (czyli b
1yo = b
0yo)
i wtedy mamy:
L = a
1xo = a
0xo
P = c
1 * b
1yo = c
1 * b
0yo = a
0xo
L = P <−−− sprzeczność
oczywiście warunek c
1 > 0 jest spełniony (ponieważ a
1 = a
0 i b
1 = b
0 są liczbami
dodatnimi).
20 cze 14:14
|||: ok dzieki
20 cze 15:56