NWD, NWW
MalWas:
Potrzebuje treści zadania i jego rozwiązanie jakiegoś zadania dowodowego z zagadnień NWD, NWW.
(poziom rozszerzony)
Macie jakieś propozycje?
18 cze 14:05
mat:
NWD(a,b)=12 i a+b= 96
Wyznacz liczby a i b
18 cze 14:44
18 cze 15:18
MalWas:
Qulka
jakiś pomysł na rozwiązanie?
18 cze 15:32
Eta:
Mój wnuczek kl.VII miał takie zadanie na klasówce ( rozwiązał bezbłędnie)
18 cze 16:42
Eta:
Miał na konkursie ( nie klasówce)
18 cze 16:50
MalWas:
Już rozwiązałam.
18 cze 16:57
Eta:
Podaj odpowiedzi :
18 cze 16:59
18 cze 17:00
Iryt:
Trudne zadania dla uczniów VII klasy.
18 cze 19:26
Qulka: niech
a=NWD(a,b)•k
b=NWD(a,b)•m
takie że k i m względnie pierwsze
zatem
| | NWD(a,b)•k•NWD(a,b)•m | |
P= |
| =NWD(a,b)•k•m =NWW(a,b)=L |
| | NWD(a,b) | |
18 cze 19:54
Eta:
Mój Filip rozwiązał tak:
a=12x i b= 12y i NWD(x,y)=1
a+b=96
12x+12y=96
x+y=8
x=1 i y=7 −− tak
x=2 i y=6 −− nie
x=3 i y=5 −− tak
x=4 i y=4 −− nie
dla x=1 i y=7 a=12 i b=84
dla x=3 i y=5 a=36 i b=60
Szukane liczby : 12 i 84 lub 36 i 60
==================
Jestem z niego dumna

Z podanych w linku zadań konkursowych
pomylił się tylko w jednym zadaniu zamkniętym (zad2) zapomniał o liczbie 120
zamiast odp : 5 takich liczb zakreślił 4 takie liczby
18 cze 20:12
Qulka: gratulacje dla Filipa

ale rozmawiamy o wymyśleniu zadania na dowodzenie a nie rozwiązaniu tego przykładu, który
chyba nieco nie pasuje
18 cze 20:19
Mila:
Ja też przesyłam gratulacje

dla
Filipa.
Czekamy na jego "wejście" na forum.
18 cze 20:22
Eta:
Dzięki
Mila i
Qulka 
Zadania rzeczywiście trudne jak na kl.VII, no i ten czas tylko
90 min
18 cze 20:30