Zbieżność bezwzgledna.
Eksterminacja: Zgłupiałam. Wszedzie jest napisane ze szereg naprzemienny ma postać ∑(−1)
n an, a ja mam
przykład
gdzie jest ∑n
2(−2)
n. Co ja mam zrobić z tą − 2? Przekopalam caly internet, zeby
znalezc podobny przykład i nic
14 cze 03:06
WhiskeyTaster: n2(−2)n = (−1)n2nn2, jeśli oznaczyć teraz an = n22n, to mamy (−1)nan
14 cze 03:32
Eksterminacja: No racja, juz zglupialam calkiem ze na to nie wpadlam.. Użyłam teraz kryterium
d'Alamberta i wyszedł mi szereg
rozbieżny, wiec następnie uzylam kryterium Leibnitza, ale n2*2n nie spelnia jego własności, co
robic w takiej
sytuacji?
14 cze 03:47
janek191:
Ten szereg nie spełnia warunku koniecznego zbieżności szeregu :
lim an = 0
n→∞
14 cze 08:17
Eksterminacja: Aaa czyli jest rozbieżny?
14 cze 11:50