falsz prawda
wer: Funkcja f(x) = − πx
Ocen prawdziwość zdania:
Dla x>1 wartości funkcji są mniejsze od −3,14.
Wg mnie to prawda a wg odpowiedzi fałsz. Kto się myli ?
15 cze 10:22
wredulus_pospolitus:
nie jest prawdą ponieważ π > 3.14
15 cze 10:25
wredulus_pospolitus:
prawdą jest że dla x > 1 mamy f(x) < −π
ale nieprawdą jest, że f(x) < 3.14
15 cze 10:26
wer: ale tam jest minus π
15 cze 10:26
wredulus_pospolitus:
−3.14 miało być
15 cze 10:26
Qulka: −3,1415926535897932384626433832795 < −3,14
15 cze 10:27
wer: nieprawda jest ze dla x>1 wartosci f(x) < −3,14 ? PRzeciez f(2)= −2 π < −3,14
15 cze 10:27
wredulus_pospolitus:
−π > −3.141592653589
więc mamy:
1.000000000000000000000000000000000000000000000000001 > 1
ale:
−π * 1.000000000000000000000000000000000000000000000000001 >
> −3.141592653589 * 1.000000000000000000000000000000000000000000000000001 =
= −3.141592653589000000000000000000000000000000000000003141592653589
> −3.14
15 cze 10:29
wer: dzieki
15 cze 10:31
wredulus_pospolitus:
oczywiście ja gafę zrobiłem ... winny być w drugą stronę nierówności
15 cze 10:32
wer:

ja to sobie wyobrazilem tak jak na rysunku wiec wydawalo mi sie ze dla x>1 beda wartosci
mniejsze od −3,14
15 cze 10:39
wer: jednak dalej nie rozumiem dlaczego wredulus mowi ze to zdanie "Dla x>1 wartości funkcji są
mniejsze od −3,14." jest flaszywe....
15 cze 10:41
Qulka: przecież na końcu powiedział że nie mówi
15 cze 10:43
wer: Qulka oszaleje zaraz

. Mogłaś od razu powiedzieć że błąd w odpowiedziach

zwatpiłem w
siebie o !
15 cze 10:45