.
Kinga: Wiem, że nie tutaj
Ale może ktoś zna odpowiedz... ,,Jak dokonujemy oceny organoleptycznej półproduktów, na co
zwracamy uwagę ''?
18 cze 11:20
Jerzy:
Na smak.
18 cze 11:22
Kinga: No to już napisałam , ale muszę to bardziej uwzględnić jakoś..
18 cze 11:22
Kinga: Napisałam
−smak −wygląd − zapach i niweim jka to rozpisać bo to są półprodukty , nie wyroby.
18 cze 11:24
Qulka: Metoda organoleptyczna jest metodą bazująca na zmysłach:
wzrokowym;
węchowym;
smakowym;
słuchowym;
dotykowym.
więc nic więcej nie wymyślisz ... mamy tylko 5 zmysłów
18 cze 11:30
Kinga: Qulka − a na co zwracamy uwagę przy ocenie półproduktów?
18 cze 11:37
Qulka: na to samo co produktów bo to ta sama analiza
półprodukt też musi być dobry jeśli ma być z niego dobry produkt
18 cze 11:44
Kinga: A międzyprodukt a półprodukt to jest to samo?
18 cze 11:51
Qulka: zazwyczaj półprodukt to coś co jest efektem jednego procesu i potem używa się go do innego
a międzyprodukt powstaje ale od razu w ramach jednego ciągu jest zużywany (bo nie jest
potrzebny gdzieś indziej)
18 cze 11:59
Qulka: do oceny można jeszcze podzielić na
Cechy techniczne określają m.in. wymiary geometryczne, właściwości fizykochemiczne,
techniczne parametry działania (wydajność, sprawność, moc itp.) Mierzalne ale ...
tu możesz organoleptycznie określać rodzaj powierzchni (miękka twarda porowata ...
rozdrobnienie (miał proszek ciecz ciało stałe
zawilgocenie
temperaturę (ciepłe zimne)
Cechy użytkowe charakteryzują funkcjonalność, dogodność i bezpieczeństwo użytkowania
oraz niezawodność wyrobu. Mierzalność cech użytkowych jest możliwa, ale metody badania
ich natężenia najczęściej muszą być doraźnie ustalane.
tu ocenić możesz czy półprodukt ma odpowiednią konsystencję do dalszego przerobu
czy łatwo się go przechowuje i transportuje ..też widać wzrokowo
te to już raczej bardzo istotne do produktów :
Cechy estetyczne charakteryzuje wygląd zewnętrzny i staranność wykończenia wyrobów,
z uwzględnieniem wymogów i tendencji wzornictwa przemysłowego.
Do tej grupy cech zalicza się również cechy odbierane za pomocą innych zmysłów, a więc zapach,
smakowitość, dźwięk i cechy odbierane dotykiem. Ta grupa cech jest najtrudniej mierzalna.
Ich oceny są często wysoce subiektywne.
18 cze 12:12
Kinga:
Tak o napisałam tyko nw czy bedzie dobrze o to,, Ocena wyglądu...''
Ocena organoleptyczna półproduktów:
Badanie cech sensorycznych czyli:
• wyglądu,
• smaku,
• zapachu
poszczególnych półproduktów jest najprostszą metodą pozwalającą określić przebieg procesu ich
wytwarzania oraz wartość technologiczną za pomocą zmysłów.
Ocena wyglądu − jego powierzchnia pokryta cienką warstwą mąki , powinna być lekko i
równomiernie popękana. Przy niewłaściwym zbyt gwałtownym przebiegu fermentacji pęknięcia na
jego powierzchni badanego półproduktu będą grube, głębokie, długie, nierównomierne.
Wzrokowo dokonujemy również oceny struktury wewnętrznej badanego półproduktu rozsuwając
między palcami jego wierzchnią warstwę. Każdy półprodukt rożni się strukturą wewnętrzną ,
która jest często cechą charakterystyczna .
Struktura ciasta pszennego− ma gąbczastą strukturę o równomiernych porach, jest elastyczne i
dobrze rozpulchnione . Dojrzałe ciasto pszenne ujęte w palcach i uniesione do góry ciągnie
się, wskazując wyraźnie strukturę włóknistą .
Odmienne cechy wskazują poszczególne półprodukty uzyskane w ciastach żytnich. Zaczątek ma
strukturę niezbyt porowatą o dość grubych ściankach. W przedkawasach, półkwasach, kwasach
struktura wewnętrzną jest bardziej porowata, równomierna, cienka
18 cze 12:22
Kinga: Qulka?
18 cze 12:23
Qulka: jest super
wykorzystaj jeszcze dotyk i węch
pod palcami możesz czuć zgrubienia, elastyczność
charakterystyczny zapach (czy brak zapachu pleśni)
na słuch to chyba gotowy produkt (...symfonia chrupnięć ...)
ale może coś znajdziesz
18 cze 13:25