Uzasadnij nierówność
Uczeń: Uzasadnij nierówność: (x+y)2/4<x2+y2
15 cze 07:12
Bleee:
(x+y)2 < 4x2 + 4y2
0 < 3x2 − 2xy + 3y2
0 < (x−y)2 + 2x2 + 2y2
Co jest prawda dla x≠ 0 i y≠0
15 cze 07:28
ABC:
dla x=0 , y=0 nierówność fałszywa 0<0
15 cze 07:30
Uczeń: A jak by to wyglądało gdyby x i y były dowolnymi liczbami rzeczywistymi?
15 cze 08:04
Bleee: Przecież napisałem Ci a ABC napisał ci co będzie dla x = y = 0
15 cze 08:33
ABC:
gdyby zmienić znak na "≤" to prawdziwa dla dowolnych rzeczywistych
15 cze 08:48