Układ współrzędnych, zbiór
Szkolniak: Narysuj w układzie współrzędnych zbiór: S={(x,y) : log
x|y−2|>log
|y−2|x}.
Na początku dziedzina:
x>0 ∧ x≠1 ∧ |y−2|>0 ∧ |y−2|≠1
x∊D
1=(0;1)∪(1;+
∞) ∧ y∊D
2=ℛ\{1,2,3}
Przechodzę do nierówności:
log
x|y−2|>log
|y−2|x
| | 1 | |
logx|y−2|> |
| , niech t=logx|y−2| |
| | logx|y−2| | |
t(t+1)(t−1)>0
(t>−1 ∧ t<0) v t>1
(log
x|y−2|>−1 ∧ log
x|y−2|<0) v log
x|y−2|>1
| | 1 | |
(logx|y−2|>logx |
| ∧ logx|y−2|<logx1) v logx|y−2|>logxx |
| | x | |
Rozbijam na przypadki:
I dla 0<x<1:
| | 1 | |
(|y−2|< |
| ∧ |y−2|>1) v |y−2|<x |
| | x | |
.
.
.
Czy do tej pory dobrze?
15 cze 21:51
ICSP: Szkolniak a ty nie po maturze już?
15 cze 21:54
Eta:
Za rok .... matura

( bez słowa "znów"
15 cze 21:55
Szkolniak: Ja jeszcze rok przed katastrofą
15 cze 22:05
ICSP: 
Już jesteś na całkiem niezłym poziomie jak na maturzystę.
Pochodna funkcji złożonej to rzadkość w liceum.
Chodzisz do jakiegoś lepszego liceum w mieście czy raczej niższa kategoria?
15 cze 22:06
Szkolniak: Sam z nudów czasami sobie usiądę i się pouczę do przodu − bo gdybym chciał bazować tylko na
wiedzy zdobywanej w szkole to wątpię czy takie rozszerzenie, a raczej dobry wynik na nim,
byłoby łatwo osiągalne..
A szkoła można powiedzieć że średnia − mi tam zawsze mało to staram się lecieć do przodu
samodzielnie
15 cze 22:11
Eta:
I tak trzymaj !
15 cze 22:31
Szkolniak: Co prawda ostatnio pierwszy raz natrafiłem na zadania z Olimpiady Matematycznej i doznałem
szoku, ale przynajmniej przekonałem się że matura rozszerzona w porównaniu z OM to trochę
pikuś

Szkoda tylko że w internecie bardzo mało jakichkolwiek nauczających treści odnośnie takich
właśnie zadań.. Naprawdę podziwiam ludzi, którzy są w stanie się sami takich rzeczy nauczyć
jakie tam są w zadaniach.
15 cze 22:34
15 cze 22:36
Szkolniak: Szczerze mówiąc kiedyś patrzyłem na te zadania i wyglądały absurdalnie, a ostatnio sobie
wszedłem znów i się pozytywnie zaskoczyłem, bo już w zasadzie sporo mógłbym zrobić.
Ale też nie mogę się zdecydować, bo nie wiem czy się dostanę i czy tam pójdę − bo w innym
przypadku czy jest sens te zadania tam wysyłać?
15 cze 22:42
BoosterXS: Również polecam kurs PWr. Świetne zadania na myślenie. Oczywiście rozwiązania może wysyłać
każdy, nie tylko przyszły student tej uczelni.
Jako taki rozszerzony kurs przed maturą jak znalazł
15 cze 23:02
Qulka: jest sens wysyłać bo dostaniesz sprawdzone więc zawsze to okazja aby się nauczyć jak nie pisać
albo jak pisać i na co zwracają uwagę inni egzaminatorzy, forum Ci tego nie da..tu mamy tylko
metodę rozwiązania ..tam się liczy jeszcze treść i estetyka wykonania ... naprawdę warto
15 cze 23:08
Minato :
Szkolniak zacznij od zadań z OMG lub OMJ, to jest dobry start

Są jeszcze zadania z Diamentowego Indeksu AGH.
A tutaj omówione zadania z OMJ na Khan Academy
https://omj.edu.pl/khan-zadania
Po prawej stronie masz niektóre publikacje darmowe (bardzo ciekawe)
http://www.sem.edu.pl
15 cze 23:12
Szkolniak: Qulka przekonałaś, spróbuję się w najbliższej liście z zadaniami
Minato właśnie ostatnio tak z nudów sobie przeglądałem zadania i czytałem różne posty na
temat OMG czy OM i ich zadań, ale wydaje mi się że na ten moment chyba nie ma sensu aż tak
przewyższać poziomu matury rozszerzonej.
Też jakoś w międzyczasie próbuje się przygotowywać na, być może, finał takiego pomniejszego
konkursu

ale wyniki przerwane z powodu wirusa
15 cze 23:57