matematykaszkolna.pl
Układ współrzędnych, zbiór Szkolniak: Narysuj w układzie współrzędnych zbiór: S={(x,y) : logx|y−2|>log|y−2|x}. Na początku dziedzina: x>0 ∧ x≠1 ∧ |y−2|>0 ∧ |y−2|≠1 x∊D1=(0;1)∪(1;+) ∧ y∊D2=ℛ\{1,2,3} Przechodzę do nierówności: logx|y−2|>log|y−2|x
 1 
logx|y−2|>

, niech t=logx|y−2|
 logx|y−2| 
 1 
wtedy: t>

t 
 t2 1 

>0
 t t 
t(t+1)(t−1)>0 (t>−1 ∧ t<0) v t>1 (logx|y−2|>−1 ∧ logx|y−2|<0) v logx|y−2|>1
 1 
(logx|y−2|>logx

∧ logx|y−2|<logx1) v logx|y−2|>logxx
 x 
Rozbijam na przypadki: I dla 0<x<1:
 1 
(|y−2|<

∧ |y−2|>1) v |y−2|<x
 x 
. . . Czy do tej pory dobrze?
15 cze 21:51
ICSP: Szkolniak a ty nie po maturze już?
15 cze 21:54
Eta: Za rok .... matura emotka ( bez słowa "znów"
15 cze 21:55
Szkolniak: Ja jeszcze rok przed katastrofą emotka
15 cze 22:05
ICSP: Już jesteś na całkiem niezłym poziomie jak na maturzystę. Pochodna funkcji złożonej to rzadkość w liceum. Chodzisz do jakiegoś lepszego liceum w mieście czy raczej niższa kategoria?
15 cze 22:06
Szkolniak: Sam z nudów czasami sobie usiądę i się pouczę do przodu − bo gdybym chciał bazować tylko na wiedzy zdobywanej w szkole to wątpię czy takie rozszerzenie, a raczej dobry wynik na nim, byłoby łatwo osiągalne.. A szkoła można powiedzieć że średnia − mi tam zawsze mało to staram się lecieć do przodu samodzielnie emotka
15 cze 22:11
Eta: I tak trzymaj ! emotka
15 cze 22:31
Szkolniak: Co prawda ostatnio pierwszy raz natrafiłem na zadania z Olimpiady Matematycznej i doznałem szoku, ale przynajmniej przekonałem się że matura rozszerzona w porównaniu z OM to trochę pikuś emotka Szkoda tylko że w internecie bardzo mało jakichkolwiek nauczających treści odnośnie takich właśnie zadań.. Naprawdę podziwiam ludzi, którzy są w stanie się sami takich rzeczy nauczyć jakie tam są w zadaniach.
15 cze 22:34
Qulka: szkolniak polecam kurs od września http://im.pwr.edu.pl/kurs/Archiwum.php i wysyłać im emotka
15 cze 22:36
Szkolniak: Szczerze mówiąc kiedyś patrzyłem na te zadania i wyglądały absurdalnie, a ostatnio sobie wszedłem znów i się pozytywnie zaskoczyłem, bo już w zasadzie sporo mógłbym zrobić. Ale też nie mogę się zdecydować, bo nie wiem czy się dostanę i czy tam pójdę − bo w innym przypadku czy jest sens te zadania tam wysyłać?
15 cze 22:42
BoosterXS: Również polecam kurs PWr. Świetne zadania na myślenie. Oczywiście rozwiązania może wysyłać każdy, nie tylko przyszły student tej uczelni. Jako taki rozszerzony kurs przed maturą jak znalazł emotka
15 cze 23:02
Qulka: jest sens wysyłać bo dostaniesz sprawdzone więc zawsze to okazja aby się nauczyć jak nie pisać albo jak pisać i na co zwracają uwagę inni egzaminatorzy, forum Ci tego nie da..tu mamy tylko metodę rozwiązania ..tam się liczy jeszcze treść i estetyka wykonania ... naprawdę warto
15 cze 23:08
Minato : Szkolniak zacznij od zadań z OMG lub OMJ, to jest dobry start emotka Są jeszcze zadania z Diamentowego Indeksu AGH. A tutaj omówione zadania z OMJ na Khan Academy https://omj.edu.pl/khan-zadania Po prawej stronie masz niektóre publikacje darmowe (bardzo ciekawe) http://www.sem.edu.pl
15 cze 23:12
Szkolniak: Qulka przekonałaś, spróbuję się w najbliższej liście z zadaniami emotka Minato właśnie ostatnio tak z nudów sobie przeglądałem zadania i czytałem różne posty na temat OMG czy OM i ich zadań, ale wydaje mi się że na ten moment chyba nie ma sensu aż tak przewyższać poziomu matury rozszerzonej. Też jakoś w międzyczasie próbuje się przygotowywać na, być może, finał takiego pomniejszego konkursu emotka ale wyniki przerwane z powodu wirusa
15 cze 23:57